Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Na Slovensku vyhrál Matovič, Fico končí v opozici

Liberálům z PS/Spolu chybělo ke vstupu do parlamentu 0,04 procentního bodu

Igor Matovič ve volebním štábu svého hnutí OLaNO.  • Autor: HN - Matěj Slávik
Igor Matovič ve volebním štábu svého hnutí OLaNO. • Autor: HN - Matěj Slávik

Sčítalo se celou noc až do nedělního rána a ty hlavní zprávy ze slovenských voleb jsou tyto. Do Národní rady poslali voliči celkem šest politických stran. Fico a jeho Směr končí v opozici a Kotlebovi fašisté ze strany LSNS také.

Volby vyhrálo hnutí Obyčejní lidé a nezávislí kandidáti (OLaNO) vedené do voleb Igorem Matovičem. Potvrdil pozici hvězdy voleb, za poslední tři měsíce se vyšplhal z preferencí na 6 procentech k volebnímu výsledku 25 procent.

Hlavním tématem voleb byla na Slovensku snaha odstavit vládní stranu Směr a to se podařilo: strana Roberta Fica skončila na druhém místě, získala 18,29 %, ale nemá se s kým spojit.

Kotlebovi fašisté LSNS skončili na čtvrtém místě s 7,98 %. To je výsledek, který u nich přibližně předpokládaly průzkumy. O necelého půl procentního bodu před nimi, s výsledkem 8,24 %, skončil Boris Kollár se stranou Sme rodina, která se předloni snažila v parlamentu z opozice prosadit „zákon o ochraně proti nepřizpůsobivé osobě“ a která patří mezi nacionalistické a protiimigrační strany sdružené na evropské úrovni kolem Marine Le Pen nebo předsedy italské Ligy severu Mattea Salviniho.

Nejbližší pro vyjednávání o budoucí vládě je vítězi Matovičovi strana Svoboda a solidarita (SaS), konzervativní uskupení vedené Richardem Sulíkem – to se umístilo za fašisty, na pátém místě, se ziskem 6,21 %.

Poslední, šestou stranou je Za lidi vedená Andrejem Kiskou, bývalým prezidentem Slovenska. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do parlamentu překročil Kiska jen těsně, skončil s 5,76 %.

Největší drama znamenala noc ze soboty na neděli pro jedinou skutečně čistě liberální stranu Progresivní Slovensko (lídr Michal Truban) a Spolu s lídrem Miroslavem Beblavým), kandidovaly společně ve dvoukoalici, pro niž platí  jiné procentuální podmínky pro úspěch. Podle zákona musely jako dvoukoalice pokořit sedm procent voličské přízně, to se jim velmi těsně nepodařilo. K úspěchu chybělo PS/Spolu 0,04 procentního bodu.

Koalice čtyř

Igor Matovič vyhlásil už před volbami, že pro stabilitu budoucí vlády, která, jak slíbil v kampani, provede na Slovensku rozsáhlé reformy, by chtěl, aby měla koalice ústavní většinu. Pro složení vlády mu stačí prostá většina ze sto padesátičlenného parlamentu, tedy 76 hlasů, ale Matovič i po volbách zopakoval, že stojí o většinu ústavní, což je 90 hlasů.

To znamená, že by v koalici podle plánu budoucího pravděpodobného premiéra byly čtyři strany: jeho OLaNO, nacionalisti Sme rodina, konzervativci Svoboda a solidarita a Kiskova nová strana Za lidi. Jako prvního osloví Matovič, jak sdělil po sečtení výsledků, Kollára a jeho Sme rodina.

Vyjednávání se mohou komplikovat: Andrej Kiska nemusí být ochoten jít do uskupení s Kollárem a stranou Sme rodina, protože s tou se neshodne na ničem. Případně může Kiska výsledek pokládat za neúspěch a přenechat vedení strany Za lidi někomu dalšímu. Matovič by přišel o ústavní většinu, ale na složení vlády by mu to stačilo.

„S mafií se nevyjednává,“ řekl Matovič po sečtení hlasů na otázku, zda by byl ochoten vzít za určitých okolností do koalice i Směr.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].