Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Ostatní jen bla bla bla, říká favorit slovenských voleb

S Igorem Matovičem nejen o tom, proč s ním ostatní strany nechtěly bojovat proti Ficovi

Ïgor Matovič • Autor: Milan Jaroš
Ïgor Matovič • Autor: Milan Jaroš

V sobotu Slováci rozhodnou, kdo bude v příštích letech řídit jejich zemi – a podle předvolebních preferencí se zdá, že doposud vládní Směr vedený Robertem Ficem míří do opozice. Směr, který zemi vedl 12 let, se snaží zachránit, co se dá, a hodně energie vložil i do ostouzení svých konkurentů: zaměřil se v kampani hlavně na bývalého prezidenta a jeho nově vzniklou stranu Za lidi. I proto zůstává Andrej Kiska na pátém místě a lídrem opozice jdoucí do voleb se nečekaně stal Igor Matovič.  Jeho strana Obyčejní lidé (Olano) vystřelila v průzkumech vysoko nad ostatní antivládní subjekty: podle toho posledního už dokonce předběhla Směr a míří k výhře.

Matovič už deset let se stranou o pár členech využívá opoziční lavice hlavně k předvádění show, ale nakonec tak může být tím, kdo bude skládat vládu a usedne do premiérského křesla. Ostatní strany bojující proti korupci a Ficovi se ho trochu bojí: že je nepředvídatelný, že jeho hlavní zbraní je populismus a na kandidátce má nevypočitatelnou směs lidí. Přesto říkají, že všechno je lepší než Fico.

Matovič sám přitom až tento týden ve videu opatrně řekl, že by v případě výhry chtěl být premiérem – do poslední chvíle Slováky napínal, koho by nominoval do role ministerského předsedy, pokud by Olano skládalo vládu. Podle průzkumů by s ním mohly utvořit koalici Progresivní Slovensko/Spolu s lídrem Michalem Trubanem, zmíněná strana Za lidi Andreje Kisky a Svoboda a solidarita (SaS) Richarda Sulíka. Následující rozhovor s Igorem Matovičem vznikal ještě před posledním průzkumem a předtím, než oznámil, že by mohl být nominantem na premiéra za Olano. A jeho vyjádření o potenciálních partnerech jsou tedy ostřejší než dnes.

Za chvíli jsou volby a pořád jste neřekl, kdo bude premiér, pokud bude vládu skládat vaše strana Obyčejní lidé. To vypadá dost neuvěřitelně – nenabídnout lidem hlavní postavu…

To je fór, co? (směje se)

Ale lidé už jdou skoro volit a nevědí, jestli po volbách nevytáhnete nějakého podivína.

Zajíce z klobouku, že? (směje se)

Proč kolem toho tak tancujete, nezdá se vám ta informace pro Slováky důležitá?

Samozřejmě že je důležitá a já si to uvědomuju, od lidí bych nechtěl, aby volili kočku v pytli. Na druhé straně mi něco káže pokora. Když měla v kampani dobrá procenta strana Za lidi, Kiska byl premiér, když mělo Progresivní Slovensko dobrá procenta, Truban byl hned premiér, už se rozdávala ministerstva a fleky. To není dobrý vzkaz voličům – bít se do hrudi, jak budu premiérem. Asi bychom měli počkat, až lidé definitivně rozhodnou.

Tomu se neříká rozdávání fleků, ale normální informace pro voliče, aby věděli, koho jim strana v případě úspěchu nabídne do čela země. Obvykle je to lídr strany, ale vaše jednička na kandidátce - „obyčejná žena, paní učitelka z východu“, jak říkáte - to nebude. Do kampaně se ani nezapojila, kampaň děláte vy. Proč se tváříte, že nevíte, kdo by mohl být za Olano premiér?

Všichni šli do voleb s tím, že budou mít premiéra, my jsme do nich šli s tím, že chceme porazit mafii. Mysleli jsme si, že možná budeme třetí nebo čtvrtí v koalici - ten úspěch nás překvapuje.

Ale stejně: proč vlastně tak váháte s odpovědí?

Už je nejvyšší čas, co? (směje se) Budeme se s tím muset nějak vypořádat. Ale pár dní do voleb, to je pro mě moře času. Když máme tiskovku, vzbudím se dvě minuty před ní a dám tomu volný průběh. A proč mi to tak trvá? Protože jsem nikdy neměl tu ambici být premiérem. Teď si uvědomuju, že nám lidé důvěřují. Najednou jsem před tu otázku postavený a chceme ji bez stresu a nátlaku vyřešit.

Udělal jste anketu, v níž necháváte rozhodovat lidi o důležitých věcech, a zavázal jste se, že jejich odpovědi pro vás budou určující; že nepůjdete do koalice s nikým, kdo to nepřijme. To je vaše metoda do budoucna – nechat hlasovat Slováky o zákonech?

Chtěli jsme oslovit hlavně lidi, kteří nechtějí jít volit. Na Slovensku jsou dva miliony lidí, kteří nechodí volit, protože mají pocit, že jsou pro politiky jen statistické číslo, od nějž chtějí jednou za čas hlas; zklamali se v politice. Tito lidé přestali jednoduše věřit v politiku a my jim chceme dát možnost, aby si aspoň nějaké to procento řešení v programovém prohlášení napsali sami. To není nic špatného. A není to tak, že lidé přijdou s jakýmkoliv řešením a my ho akceptujeme. Identifikovali jsme problém, který lidi trápí, navrhli jsme řešení - a o něm lidé hlasují.

Igor Matovič a Andrej Kiska, Bratislava,  21. února 2020 • Autor: Milan Jaroš
Igor Matovič a Andrej Kiska, Bratislava, 21. února 2020 • Autor: Milan Jaroš

Jsou tam ale body, které vám u partnerů těžko projdou. Polovina z korupční částky připadne tomu, kdo korupci nahlásí, například. To je dost nebezpečná věc, může vést k provokacím. Ale teď najednou je z toho pro vás hotová věc a je možné, že na tom zadrhne složení vlády, že vám to partneři v koalici neodkývají.

Ale odkývají.

Spíš jsem zaznamenala, že jste brán za střelce a těžko předvídatelného partnera; že očekávají, že vás to s tou anketou časem přejde.

Měli by si dát studenou sprchu. To se nestane.

A není divné takhle dopředu tlačit budoucí partnery ke zdi, že musí přijmout vaši anketu za svou, jinak ať jsou raději předčasné volby?

Tito čtyři partneři mezi sebou uzavřeli pakt o neútočení. Říkali v kampani, že by chtěli udělat vládu ideálně bez nás. Takže my jim držíme palce, aby se to pokusili udělat.

Necítíte se s nimi v jednom šiku táhnoucím proti Ficovi a fašistům?

Já bych chtěl, ale oni nás odstrkují bokem.

Vy jste uražený…

To není uraženost. Jen jsme se zařídili podle toho, jak pískali. Říkali, že chtějí vládu bez nás, a my zároveň říkáme, že chceme pomoci k vládě bez Fica – určitě nepůjdeme se Směrem, ani s SNS, ani s Kotlebou. A ostatní strany proti Ficovi říkaly, že nejraději by tu vládu udělaly samy bez nás; jen přinejhorším bychom se prý přidali. No dobře, tak necháme lidi rozhodnout – a pokud budou mít většinu, pogratulujeme jim a pošleme šampaňské. A když ne, tak jim přidáme své hlasy a řekneme jim, že o podmínkách našeho vstupu rozhodli lidé. A že nás berou i s těmi podmínkami. To je fér.

Chtěl byste sám sebe za partnera?

Já bych se hlavně nechoval k někomu, s kým chci reálně vytvořit alternativu, jako k malomocnému. My jsme si to za těch deset let v politice odmakali, oni přišli a jen bla bla bla - slova o boji proti korupci. My jsme byli v první linii na barikádách, my máme z boje s Ficem a korupcí krvavé ruce. Ne oni.

Tak přece jen jste uražený.

Ale tak jasně, trochu se to člověka dotkne. Když ho někdo neocení a ještě řekne, že Olanu deset let nebojovalo proti korupci. To šíří třeba PS-Spolu. Jasně, že se vás to dotkne. Tak jsme se zařídili. Chtěli jsme spolu s dalšími udělat dohodu, vyzýval jsem je mimo média, ať uděláme společný program, ale nechtěli; někteří ani neodpověděli. Deset dvacet třicet bodů společných, abychom lidem ukázali, jak bude vypadat Slovensko po Ficovi, to jsem chtěl – ale oni ne.

A proč myslíte, že ve vás neviděli partnera? Přemýšlel jste o tom, jestli to třeba není ve vás? Víte, že se vám říká „šašek“?

Ano, a taky trablmejkr (směje se). Ale odpověď na otázku je tato: vědí, že nebudu znát bratra. Že budu všem koukat na prsty.

Ale tady mluvíme o stranách buď nově vzniklých, nebo bez škraloupu, o nich nemůžete dopředu přemýšlet jako o zlodějích, které je třeba hlídat.

Nejsou zloději. Ale mnohé zloděje do politiky můžou vtáhnout. To nikdy nevíte; nemůžete garantovat za jiné, že nepřinesou do politiky zloděje.

Ale to nemůžete garantovat ani vy za sebe. Co víte, co máte na kandidátce za nebezpečí, máte ji poskládanou narychlo, lídryní je ona zmiňovaná paní, kterou nikdo nezná.

Nene, vědí, že půjdu i po vlastních jako pes po uzeném.

A proč předpokládáte, že vaši budoucí partneři ne?

Oni nemají zlý úmysl, ale přitáhnou spoustu lidí, kteří ho mají. A těm já půjdu po krku.

Oni si taky můžou jít po krku vlastním lidem, když se nebudou chovat správně…

Obávám se, že ne. Třicet let je tu politika „našich lidí“ – tedy že když jsou „naši“, tak se to snažíme ututlat.

Ale to mluvíte o Směru a dalších stranách, které vládly. Proč to říkáte o lidech, kteří do politiky teprve vstupují?

Já chci garantovat lidem, že když budeme součástí nějaké koalice, tak korupce na Slovensku skončila. Korupce je příčinou stavu naší země. Věřím v dobrý úmysl lídrů nových stran, ale bohužel budou mít za sebou spoustu lidí, kteří jsou nebezpeční - a když se dostanou na nějaké ministerstvo, budou to tam chtít vytunelovat.

Vy na kandidátce máte i lidi, kteří šíří dezinformace, či ortodoxní katolíky - ten svět je asi nejpestřejší ze všech. Jak víte, že to nejste vy, kdo přivede do politiky problémové lidi?

Ano máme, protože Slovensko je pestré. Ale když se někdo utrhne špatným směrem, tak po něm půjdeme.

Takže si skutečně umíte představit, že byste sám sebe chtěl za partnera i s touhle rétorikou „jsem jediný spravedlivý a vás ostatní ohlídám“?

No ano, chtěl. Kdybych měl čistý úmysl, tak bych to přežil. Kdybych věděl, že když nechci mít s Matovičem problém, tak nesmím krýt korupci ve vlastních řadách.

Pokud vaše strana vyhraje volby, můžou být k sestavení vlády být potřeba čtyři strany.  Tak široká koalice je rizikem pro stabilitu už sama o sobě, natož když říkáte „já jsem mnohem lepší protikorupčník než vy, Trubane a Kisko, a pěkně si vás ohlídám“. Nepřipadá vám takové chování k partnerům riskantní?

Ale pozor. Já si to můžu dovolit, protože my máme s Olanem za sebou nějakou historii, kdežto oni mají zatím jen ta slova. My jsme deset let něco dělali, oni jako noví zatím jen mluví.

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Co když celé to vaše úsilí nakonec krachne právě kvůli náznakům arogance, nemáte z toho obavu?

Nekrachne, nebojte se. Nastavíme si pravidla, budou vědět, že je tu nulová tolerance vůči korupci, a půjde to.

Oni vám ale můžou dát podobný nůž na krk: půjdeme s tebou, jen když se od nás necháš hlídat.

Ale to mi přece nevadí. Kdo u nás bude krást, tak pěkně s ním z hrušky dolů.

Ještě k anketě, kterou jste dal lidem. Minulý týden vyhlásil Viktor Orbán, že udělá anketu mezi lidmi, jak se má zachovat v případě Romů. Maďarsko má odškodnit romské rodiny, jejichž děti segregovalo, soud mu to nařídil a on o rozhodnutí soudu dává hlasovat lidi. Co si o tom myslíte?

Orbán dobrý institut národních konzultací zneužívá k tvrdému populismu i v citlivých otázkách, u nichž ví, že to probudí něco zlého, co v lidech dřímá. A že výsledek bude v souladu s tím špatným v lidech, s nízkými pudy. To je ubohost. Ale využít vznešené pudy lidí, když touží po Slovensku bez korupce, je dobré. Dát lidem anketu, jestli by vystěhovali Romy na Kypr, by bylo za hranicí zdravého rozumu.  Myslím, že váš Okamura by klidně dal takovou otázku. Já ne, já to považuju za ubohost.

Kde se na Slovensku vzala desetiprocentní podpora Mariana Kotleby a jeho fašistické strany? Vy se proti němu ze všech stran vymezujete nejméně, o jeho voličích mluvíte s pochopením.  Kde se tedy podle vás vzalo tolik hlasů pro fašisty?

Většina lidí ho nevolí kvůli jeho fašismu, ale jednoduše ze zoufalství - že jedině ten Kotleba snad udělá pořádek. A čím vyšší podpora Kotleby, tím horší práci odvádějí ostatní politické strany. Tím horší politika ve smyslu služby s lidmi a pro lidi. Politici na lidi dlouho kašlou, chtějí jen jejich hlas, a oni to cítí. Pak mnozí frustrovaní lidé, kteří žijí z ruky do úst, volí fašisty – ze zoufalství.

A proč nejdou volit vás?

O to se právě snažím. Abychom nabídli alternativu Kotlebovým voličům. Možná dvě procenta z těch deseti jsou neonacisti, skutečně fašističtí voliči, ale ostatní jsou je zklamaní lidé, kteří chtějí, aby někdo udělal pořádek. I tím, že lidem ukážu, že se mohou podílet v anketě na tom, jak bude vypadat jejich země, se snažím je vtáhnout: ukázat, že volit Kotlebu není jediná možnost.

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Kotleba teď hodně mluví o Romech – uprchlíci se nedostavili, tak o nich v kampani moc řeč není, jako hrozbu je používá jen Směr. A zdá se, že romská problematika zabírá. Budete chtít takové emoce zklidňovat?

To se nedivme, že to zabírá. Fico tu dvanáct let opakuje sousloví „romský problém“, ale neudělal nic, aby se řešil. Nepostavil školky ve vyloučených lokalitách, v osadách., ty děti se nemají kde učit. Přijdou v sedmi letech do školy, ale neumí slovensky – co s nimi bude? On tu vyrábí budoucí pobírače sociálních dávek a udržoval tu podhoubí pro Kotlebovu rétoriku.

Teď jsem slyšela pana Sulíka na tiskovce: řekl, kdo nepracuje, ať nemá peníze. V něm tohle asi taky nějak dřímá, i když se mírní. Jak se například shodnete na sociálním systému s jeho stranou SaS?

Ani řešení typu „školky do osad“ samo o sobě nestačí, ale je to nějaký základ – podchytit ty děti od mala a přestat se tvářit, že jako stát s tím nic nemáme a ať všechno řeší rodiče. Proto jsme dali do ankety, aby bylo předškolní vzdělávání povinné. Ale to už funguje i v jiných zemích. Jinak Sulík je v pohodě. Jen potřebuje nabídku řešení – a tu mu dáme. A vymluvíme mu tu sterilizaci pro ženy nad tři děti, resp. to, že řešením romské problematiky je dobrovolná sterilizace (směje se).

Kdo ze stran „proti Ficovi“ je vám nejbližší?

SaS je náš dlouholetý partner. Přeskákali jsme spolu spoustu věcí, takže SaSka a Sulík. A Sulíka umím uklidit, chybí mu trochu empatie, hůř se mu chápou lidské stránky, je trochu excelový  – ale dá se s ním mluvit a vysvětlovat si věci.

V souvislosti s vámi často padá slovo „populista“. Co je Olano za stranu – liberální, levicová?

Na kandidátku jsme nikoho nelustrovali, zda je věřící, liberál, konzervativní. Máme nad tím vším deštník, touhu po spravedlivém Slovensku. To nás spojuje.

Taková strana ale obvykle padá s lídrem, nebo se zásadně promění podle toho, který proud či člověk v ní nahodile vyhrají.

Naše DNA už je za těch deset let zabudována dost hluboko, boj proti korupci je její hlavní součástí. A myslím, že bych mohl klidně odejít.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].