Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Mojí největší kvalitou není to, že jsem žena

S novou předsedkyní Markétou Pekarovou Adamovou o kandidatuře na šéfku TOP 09 i chybách minulosti

Zleva Helena Langšádlová, Jiří Pospíšil a Markéta Pekarová Adamová • Autor: Milan Jaroš
Zleva Helena Langšádlová, Jiří Pospíšil a Markéta Pekarová Adamová • Autor: Milan Jaroš

Napínavý souboj o to, kdo povede TOP 09 po Jiřím Pospíšilovi, má svého vítěze - přesněji vítězku. Většina delegátů volebního sněmu se v neděli dopoledne rozhodla pro poslankyni Markétu Pekarovou Adamovou, která byla dosud první místopředsedkyní. Stala se tak první ženou, která vede jednu z devíti parlamentních stran. Tomáš Czernin, kterého porazila, se stal jejím zástupcem. Při této příležitosti připomínáme následující rozhovor o její kandidatuře a prioritách.

V listopadu čeká TOP 09 volební sněm, na kterém si vybere nové vedení včetně předsedy či předsedkyně strany. Současný šéf Jiří Pospíšil post obhajovat nechce a ve hře jsou tak zatím dva kandidáti. Kromě na jaře ohlášené nominace senátora Tomáše Czernina nyní s ambicí šéfovat topce přišla první místopředsedkyně strany Markéta Adamová Pekarová (34). „TOP 09 je značka, které jsem loajální od samého začátku. A myslím, že tato značka a náš program za udržení stojí,“ říká poslankyně.

 Kdy jste se definitivně rozhodla, že budete kandidovat?

Už jsem o tom trochu přemýšlela před dvěma lety, kdy měla TOP09 sněm a rozhodovalo se o nástupci Miroslava Kalouska. Postupně to ve mně zrálo. Nicméně mé finální rozhodnutí se uskutečnilo až teď v létě, protože jsem hovořila se straníky a cítila jsem obrovskou podporu uvnitř strany. A zároveň se poprvé na šéfování topce cítím připravená.

Jak to myslíte?

Zkušenosti, které jsem nabrala za posledních 10 let, mi daly dostatečnou sílu v kramflecích. Ať už v komunální politice nebo v parlamentu, jako řadová členka a postupně až jako první místopředsedkyně.

Co se tedy změnilo od podzimu roku 2017, kdy jste nekandidovala a odůvodnila jste rozhodnutí snahou o založení rodiny?

Snad si mohu nyní troufnout přiznat, že to pro mě mentálně byla i určitá výmluva a cíl, na který jsem se mohla upnout. A zároveň jsem si nevěřila na to, že bych v roli předsedkyně mohla obstát. Myslím si, že ve chvíli, kdy si nevěříte, hledáte pro sebe odůvodnění, a mně posloužilo i tohle. Nicméně nezměnilo se nic na tom, že bych chtěla děti. Jen to není tak jednoduché, jak bych si přála. Na druhou stranu jsem dnes přesvědčená, že bych dokázala zvládnout jak vedení strany, tak případnou mateřskou roli.

Několik desítek minut před tím, než jste oznámila kandidaturu, oznámil na sociálních sítí současný předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, že na podzim už nebude kandidovat. Bylo to domluvené?

Ne. S Jiřím Pospíšilem jsme nic neladili. Já bych navíc kandidovala i v případě, že by kandidoval Jiří Pospíšil, protože ve mně uzrálo tohle přesvědčení. Nejde mi o to, proti komu kandiduji, ale s jakou vizí a představou o fungování strany do toho jdu.

Tak tedy jinak. Věděl Jiří Pospíšil o tom, že chcete svou kandidaturu v České televizi oznámit?

Věděl, že se o tom rozhoduji a že to chci oznámit. To ano.

Předsedové opozičních stran (zleva) Vít Rakušan (STAN), Petr Fiala (ODS), Marek Výborný (KDU-ČSL), Ivan Bartoš (Piráti) a místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová (druhá zleva) informovali  že se domluvili na vyvolání hlasování o nedůvěře vládě • Autor: ČTK, Krumphanzl Michal
Předsedové opozičních stran (zleva) Vít Rakušan (STAN), Petr Fiala (ODS), Marek Výborný (KDU-ČSL), Ivan Bartoš (Piráti) a místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová (druhá zleva) informovali že se domluvili na vyvolání hlasování o nedůvěře vládě • Autor: ČTK, Krumphanzl Michal

Jiří Pospíšil si vás vybral jako první místopředsedkyni, v posledních měsících bylo zřetelné, že jste si názorově blíž než třeba s Miroslavem Kalouskem. Nicméně na adresu Jiřího Pospíšila se uvnitř strany ozývala kritika. Nebojíte se, že můžete být části strany označována za jeho člověka?

Nebojím. Protože ti, kteří mě ve straně doopravdy znají, vědí, že nejsem na něčí dálkové ovládání. Rozhoduji se samostatně a stojím si za tím. Ano, naslouchám jiným názorům, ale jsem tvrdohlavý člověk, který si jde za svým.

Na začátku jste zmínila, že jedním z důvodů, proč jste se rozhodla kandidovat, je i silná podpora uvnitř strany. Od koho ji máte a co jste pro ni udělala?

Jsou to desítky a stovky lidí. Objížděla jsem celé léto většinu regionů a hovořila jsem s našimi straníky. A z těchto rozhovorů vyplynulo, že by si přáli, abych kandidovala.

Řekla jste o svém rozhodnutí kandidovat osobně i Miroslavu Kalouskovi a Karlu Schwarzenbergovi? Pokud ano, co vám na to řekli?

I s nimi jsem hovořila předtím, než jsem to udělala. A velmi si vážím reakce Karla Schwarzenberga, že už sice podporuje senátora Tomáše Czernina, ale že mě považuje za skvělého kandidáta.

A co vám řekl předseda poslaneckého klubu Miroslav Kalousek?

Miroslav Kalousek mě už před dvěma lety přemlouval, abych kandidovala, a velmi o to stál. Takže nepředpokládám, že by najednou změnil názor v otázce mých kvalit. Ale jak určitě víte, i on podporuje Tomáše Czernina - a chápu, že v této podpoře setrvá.

Nemůže vás fakt, že oba otcové-zakladatelé podporují vašeho protikandidáta, při hlasování oslabit?

Já si obou dvou otců-zakladatelů vážím. Navíc kvůli Miroslavu Kalouskovi jsem před deseti lety vstoupila do strany, ale jsem přesvědčena, že strana se má po dekádě existence posunout někam dál - a že já tomu mohu napomoct. Chci o tom členy strany přesvědčit. Jestli se mi to podaří, nebo ne, to už bude záležet na delegátech TOP 09.

TOP 09, volební štáb • Autor: Profimedia, Borgis
TOP 09, volební štáb • Autor: Profimedia, Borgis

Senátor Tomáš Czernin vaši kandidaturu komentoval slovy, že jste se stala „symbolem bezčasí“ a nemůžete nabídnout nic nového. Jste symbolem bezčasí?

Mě hlavně tenhle výrok Tomáše Czernina mrzí, já negativní kampaň vést nechci a nebudu. A nejsem symbolem bezčasí. Tomáš Czernin na jednání předsednictva, jehož je součástí, nikdy nic takového neotevřel jako téma a nenabízel žádné řešení současné situace. Takže se to dočítám až jako reakci na mou kandidaturu.

A nebyla jeden z důvodů, proč jste se nyní rozhodla usilovat o nejvyšší post, právě kandidatura Tomáše Czernina?

Pro mě nehraje roli, kdo kandiduje. Soustředím se na sebe. Vážím si toho, že kandiduje někdo další. Alespoň budou mít delegáti možnost si svého předsedu vybrat, to vítám.

V rozhovoru pro Českou televizi, kde jste své rozhodnutí oznámila, jste řekla, že chcete provést restart strany. Co si pod tím představit?

Že potřebujeme novou energii. Mám pocit, že nám schází. A já ji chci straně nabídnout. Mám vizi, že by si nové vedení mělo rozdělit úkoly, rozjet se do regionů, tam představit plán a diskutovat o něm s voliči. Ten plán stojí na třech pilířích: ochraně životních zdrojů, našem ukotvení v Evropské unii a vstupu do eurozóny a pak na tradičních stranách, které jsou hrází proti populismu a extremismu. Každý si nás musí umět zařadit: říct si, že TOP 09 je proevropská strana, která je proti rozhazovačné politice a myslí na životní prostředí.

Nicméně ve vedení strany a v předsednictvu jste už poměrně dlouho – jako místopředsedkyně od roku 2015, jako první místopředsedkyně od roku 2017. Proč jste restart nenavrhovala už dříve?

Já jsem součástí týmu, který musí být loajální k předsedovi. Nyní jsem připravena tým TOP 09 vést a je přirozené, že chci dělat nějaké věci jinak, po svém. Vždy hodně záleží na lídrovi.

Markéta Pekarová Adamová • Autor: ČTK
Markéta Pekarová Adamová • Autor: ČTK

Co se vám na současném či minulém vedení tedy nelíbilo?

Chci začít mnohem víc napřímo komunikovat s lidmi. Jako TOP 09 jsme si na to vždy vzpomněli jen před volbami, a to bylo špatně. A když říkám, že jsme to dělali špatně, tak myslím i sebe. Billboardy a sociální sítě nestačí. A to nemůže dělat jenom jediný člověk, já nejsem spasitel, chci pro výjezdy do regionů nadchnout řadové straníky. Musíme být schopní popisovat naše postoje voličům a vyslechnout si jejich názory na nás a naši politiku.

A není na restart v době, kdy průzkumy ukazují podporu okolo pěti procent, přece jenom pozdě? Neměla by se TOP 09 rozpustit - nebo při nejmenším s někým spojit?

TOP 09 je značka, které jsem loajální od samého začátku. A myslím, že tato značka a náš program za udržení stojí. V tuto chvíli jsem připravena na spolupráci s hnutím STAN. Vždy jsem to považovala za klíčové a byla podle mě velká chyba, že jsme v roce 2017 kandidovali samostatně. A tahle spolupráce vyžaduje i to, abychom do společného projektu jako TOP 09 dokázali něco přinést. Jestli se ta spolupráce – třeba i v podobě čtyřkoalice s ODS, KDU a STAN – podaří, tak to bude jedině dobře. I statisíce lidí v ulicích říkají zcela jasně: Už se nehádejte, najděte to, co vás spojuje, a zkuste nás zbavit Andreje Babiše a jeho vlády.

Pokud byste se stala předsedkyní strany, co by bylo vaším cílem? TOP09 v příští vládě?

Rozhodně. Každá politická strana by měla usilovat o vládní odpovědnost, jinak nemůže prosazovat svůj program. Ale jsem nohama na zemi, takže si rozhodně nemyslím, že kabinet budeme sestavovat coby vítězná strana.

Mluvila jste o důrazu na tradiční stranu. Není to ale v tomto případě spíš označení, které slouží k vymezení se vůči Andreji Babišovi a hnutí ANO, jež vzniklo jen o dva roky později než TOP09?

Hnutí ANO ale není jediné populistické hnutí, které tu máme. Dokonce tady vznikají nové jako Trikolora Václava Klause mladšího. Takže ano, je to vymezení, ale vůči všem, kteří prosazují populistickou politiku.

A jak deset let stará TOP 09 spadá pod termín tradiční strana?

Za mě je to strana, která je ideově ukotvená. A rozhodně jsme nepopulistická strana. Hájíme i nepopulární věci, když jsme o nich přesvědčeni.

Zleva místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, místopředseda strany Tomáš Czernin, předseda strany Jiří Pospíšil, předseda poslaneckého klubu Miroslav Kalousek a místopředseda strany Michal Kučera vystoupili na tiskové konferenci • Autor: ČTK
Zleva místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, místopředseda strany Tomáš Czernin, předseda strany Jiří Pospíšil, předseda poslaneckého klubu Miroslav Kalousek a místopředseda strany Michal Kučera vystoupili na tiskové konferenci • Autor: ČTK

Kde ideovou zakotvenost vidíte?

Jsme konzervativně liberální strana. Máme ve svých stanovách, že jsme konzervativní. A já to samozřejmě respektuji. Ale nikdo to neřekl lépe než Karel Schwarzenberg: že máme tak liberální voliče, že nám odpustí i náš konzervatismus. A já se pod to podepisuji. Zároveň musíme reflektovat, jaké máme voliče a že je potřeba reagovat na nové výzvy současného světa včetně ochrany životního prostředí. Ani já nejsem čistě konzervativní, nebo čistě liberální. V některých názorech souhlasím i s Tomášem Czerninem, v některých s Jiřím Pospíšilem. A tak to má nakonec většina lidí ve straně.

Nesvědčí to ale spíš o ideové neukotvenosti? Stačí si vzít oblast sociálních otázek, na kterou jste ve straně odbornice, a sama musíte cítit, že to voliče mate.

Nemyslím si. V některých otázkách, a nejtypičtěji je zmiňována problematika stejnopohlavních sňatků a adopcí, to jsou spíše otázky etické než politické. Tady samozřejmě může panovat různý názor a není to specifikum jen TOP 09. Nemyslím si, že je nutné, abychom se snažili jít jen jedním směrem.

A vy souhlasíte s názorem Tomáše Czernina? Pro Respekt mimo jiné ke sňatkům stejnopohlavních párů řekl: „Myslím si, že žijeme v opravdu divné době. Z hlediska státu je přece posláním manželství produkovat daňové poplatníky. A ještě jsem neslyšel, že by dva kluci nebo dvě děvčata dokázali daňového poplatníka vytvořit. Proto je pro mě manželství výsadou muže a ženy.“

Ne. Nicméně jeho názor respektuji. Nemyslím si, že účelem manželství je produkovat daňové poplatníky a podporuji sňatky stejnopohlavních párů. I ve straně je názor půl na půl a kdybych se stala předsedkyní, rozhodně bych se nesnažila straníky nutit, abychom se na téhle otázce shodli.

Když se v Británii Joe Swinson stala první předsedkyní liberálních demokratů v historii, novináři se jí ptali, jestli to na ni klade větší nároky jako na ženu. Pokud vyhrajete, budete první předsedkyní české parlamentní strany od roku 2002 a teprve druhou v pořadí. Máte i vy pocit, že to na vás bude klást větší nároky?

Já to spíše považuji za jednoznačnou výhodu. Co si budeme nalhávat, mužů-politiků je tu řada a jen pár žen. Takže že na mě sice bude směřovat větší pozornost, ale také předpokládám, že by v čele se mnou TOP 09 dostala i větší mediální prostor. Nicméně fakt, že jsem žena, nepovažuji za největší kvalitu, kterou mám. Stranu velmi dobře znám a mám energii ji zase postavit na nohy. To vnímám jako důležitější.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].