Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Kde by byl Babiš bez důchodců?

Nová data ukazují, že skoro polovina voličů ANO je v penzi

Andrej Babiš se zdraví s občany Pruhonic, 20.10.2017 • Autor: Milan Jaroš
Andrej Babiš se zdraví s občany Pruhonic, 20.10.2017 • Autor: Milan Jaroš

Z důchodců se stává suverénně nejdůležitější voličská skupina hnutí ANO. Podle nejnovějších dat tvoří v rámci tábora příznivců Andreje Babiše plných 45 procent. Bez nich by tedy ANO bylo na polovičních číslech. Vyplývá to z rozboru volebních preferencí agentury Median, který pro Respekt zpracoval její spolupracovník, sociolog Daniel Prokop.

Babišova obliba u důchodců jde tak ruku v ruce s politikou, kterou premiér prosazuje. Do konce volebního období slibuje důchod ve výši 15 tisíc, kvůli napjatému rozpočtu naopak zrušil slibované odbourání superhrubé mzdy a s tím spojené snížení daně z příjmu. „Mezi voliči ANO tvoří 45 procent důchodci a celkem cca 50 procent skupiny, které nepracují, tedy důchodci, studenti, nezaměstnaní nebo lidé v domácnosti či na rodičovské,“ uvádí Prokop. Zaměstnanci s platem přes 20 tisíc čistého, kteří by na snížení daní vydělali nejvíc, naopak ve fanklubu ANO tvoří jen čtvrtinu. Z hlediska politického marketingu tak pro Babiše dává větší smysl hromadit v rozpočtu co nejvíc peněz a rozdávat, ne snižovat daně.

Sympatie starších voličů souvisí podle Prokopa s tím, že Babiš jim umí vyjít vstříc v mnoha ohledech. Nejde jen o rychlé a praktické výdobytky, jako je rychlejší valorizace penzí (kde má Babiš štěstí na ekonomický cyklus a plnou státní pokladnu) nebo loňské slevy na jízdné. Ale také o zdůrazňování věcí, které starším ročníkům konvenují, jako je silný stát, efektivního řízení, částečná kritika polistopadových poměrů nebo kulturní konzervativnost, třeba v otázkách migrace.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Zaměření na důchodce je podle Prokopa vidět také z toho, jak Babiš dbá na silnou prezentaci v komerčních televizích a v médiích zasahujících starší lidi. Mnozí z nich se navíc s Babišem dokážou dobře " ztotožnit" - ať už díky věku nebo jasnější mluvě bez neologismů.

Obliba Andreje Babiše u starších voličů je také jedním z vysvětlení propadu levice, která se o penzisty dlouhodobě opírala. U ČSSD tvoří dál důchodci skoro polovinu voličů, u KSČM 71 procent. Dobře zacílená Babišova politika ovšem znamená, že tyto strany už nemají starším lidem tolik co nabídnout.

Nynější cílení Babišovi vychází: podle posledních dat Medianu z minulého týdne se preference ANO drží dál na třiceti procentech. Druhá ODS je o polovinu slabší, Piráti (u nichž tvoří důchodci jen devět procent elektorátu) mají 13 procent, všichni ostatní zůstávají pod deseti.

Péče o starší ročníky bude nejspíš dál ovlivňovat program vlády v tom, že poroste tlak na větší přerozdělování. Pro Babiše ztrácí smysl tlačit na skutečnou penzijní reformu, která by řešila budoucí důchody dnešních mladších ročníků. Tomu koneckonců nasvědčuje i to, co Babiš za penzijní reformu vydává – dosavadní debata se točila třeba kolem zvyšování důchodů žen tak, aby rozdíly oproti mužským penzím nebyly tak velké, anebo kolem předčasných důchodů pro náročné profese. Dá se také čekat, že vláda bude dbát na funkční zdravotnictví nebo sociální služby.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].