Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Kauza Benešová je nejzásadnější záležitostí od Babišova vstupu do politiky

S předsedou spolku Milion chvilek pro demokracii o demonstraci proti Marii Benešové

Marie Benešová  • Autor: Profimedia, Borgis
Marie Benešová • Autor: Profimedia, Borgis

Odchod ministra spravedlnosti Jana Kněžínka vyvolal vlnu kritiky i reakce z řad aktivistů. Největší událost zatím chystá spolek Milion chvilek pro demokracii, který na pondělí 29. dubna naplánoval protestní akci Pochod za nezávislost justice.  Chtějí tím zabránit tomu, aby byla na Kněžínkovo místo jmenována Marie Benešová, která podle jejich názoru není dostatečnou zárukou nezávislosti justice. Spolek Milion chvilek také připomíná, že výměna šéfa spravedlnosti se děje v době, kdy se rozhoduje o podání obžaloby na premiéra Andreje Babiše a jeho rodinné příslušníky v kauze Čapí hnízdo. „Nelze se tedy divit, že trestně stíhanému premiérovi, u kterého je navíc pravděpodobnost, že bude brzy obžalován z dotačního podvodu, nevěříme, že tímhle činem nechce ovlivňovat dění na státním zastupitelství a svůj vlastní případ,“ říká předseda spolku Mikuláš Minář.

Co je hlavním impulsem a cílem pochodu?

Vedla nás k tomu situace posledních dní. Prvotní impuls byl, když premiér Andrej Babiš vyměnil ministra spravedlnost bez jakéhokoliv odůvodnění nebo viditelné příčiny. Navíc se tak stalo den poté, co jsme se dozvěděli, že je ve hře obžaloba Andreje Babiše a jeho rodiny za dotační podvod v kauze Čapí hnízdo.

Mikuláš Minář; duben 2018, demonstrace proti Andreji Babišovi • Autor: Profimedia, MFDNES + LN
Mikuláš Minář; duben 2018, demonstrace proti Andreji Babišovi • Autor: Profimedia, MFDNES + LN

Jan Kněžínek ale podle tiskového prohlášení podal demisi sám a premiérovi ji podle svých slov předal už v pondělí, tedy dva dny před tím, než policie oznámila, že ukončila vyšetřování kauzy kolem padesátimilionové dotace na stavbu Farmy Čapí hnízdo a předala spis státnímu zástupci.

Ano, taková je oficiální verze. Ale nikdo z nás neví, jak to doopravdy bylo. Asi bych byl z Kněžínkovy demise méně znepokojený, kdybychom zprávy o jeho možném odchodu neslyšeli už tři týdny. Nepůsobí to jako jednorázová akce, ale spíše promyšlený plán. Proto si netroufám stoprocentně říct, že odešel dobrovolně. Spíš to vypadá, že mu nic jiného nezbylo. A naše znepokojení pramení i z vyjádření Soudcovské unie, která vyzvala vládní představitele, aby odchod ministra spravedlnosti lépe vysvětlili. Zatím totiž není zřejmé, proč ho má ve funkci vystřídat poradkyně prezidenta Miloše Zemana pro justici Marie Benešová. Takže ani unie neviděla důvod k jeho výměně, která - teď doslova cituji - „zakládá pochybnosti, zda je v České republice dodržován princip rovnováhy státních mocí a zda nedochází k porušování principů právního státu“. Jestliže nám tohle říká Soudcovská unie, nevidím důvod, proč nebýt znepokojený.

A vadí vám „jen“ odvolání Jana Kněžínka nebo nesouhlasíte i s výběrem jeho nástupkyně, Marie Benešové?

Nesouhlasíme ani s nominací Marie Benešové. Nelíbí se nám zaprvé její spojení s Milošem Zemanem. Je to jeho dlouholetá spolupracovnice, jeho poradkyně a bývalá ministryně spravedlnosti v úřednické vládě Jiřího Rusnoka, kterou se snažil prezident Miloš Zeman držet u moci. Prezident by podle nás obecně neměl mít ve vládě své lidi. A zvlášť bychom to neměli dopustit u prezidenta, jehož lidé se snaží ovlivňovat rozhodování soudců v případech, na kterých prezidentovi záleželo. Zároveň je Marie Benešová i otevřenou spojenkyní premiéra Babiše. Tvrdí, že si v České republice lze objednat trestní stíhání, což zatím veřejně nedoložila - pouze prohlásila, že to jde. A navíc zpochybňovala zákon snažící se zabránit střetu zájmů premiéra Babiše. To v nás velkou důvěru v její nominaci a budoucí práci vážně nevzbuzuje.

V čem tedy vnímáte ohrožení justice, o kterém v prohlášení mluvíte?

To ohrožení podle nás už nastalo, stačí se podívat na zmíněná slova Soudcovské unie. Děje se rychlá neodůvodněná výměna ministra spravedlnosti s podporou prezidenta, který by asi chtěl, aby všechny soudy rozhodovaly podle jeho názoru. To už samo o sobě nezávislosti justice nepomůže. Druhou věcí je to, co hrozí. A to je situace, kdyby paní Benešová chtěla zasáhnout do soustavy státního zastupitelství. To je obrovský problém - a podle nás je už na stole.

Marie Benešová ale v médiích prohlašovala, že se nechystá odvolat nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana - což by následně umožnilo další personální změny v soustavě státního zastupitelství. Jaké indicie tedy pro vaše podezření máte?

Ano, paní Benešová řekla, že se nechystá přímo odvolávat státní zástupce. Ale druhým dechem dodala, že jim chce časově omezit mandát na sedm let. A když jsme si dělali rešerši, tak nejen Pavel Zeman, ale i Lenka Bradáčová, Ivo Ištvan a další čtyři vedoucí krajských státních zastupitelství jsou ve funkcích právě tuto dobu. Čili už teď nesplňují podmínky, které by Benešová chtěla svým návrhem zavést. Ano, konec jejich mandátu nemusí nastat okamžitě po schválení návrhu, ale může třeba nastat po přechodném období. Už fakt, že takto rychle dosazená ministryně spravedlnosti chce dělat hned změny na státním zastupitelství, se nám nelíbí. A Marie Benešová navíc možnost, že by se to třeba týkalo Pavla Zemana, nevyloučila. Jen dodala, že to se ještě musí vykomunikovat.  Neřekla ne - to je pro nás rozhodující.

Demonstrace se uskuteční 29. dubna. Proč zrovna tohle datum?

Má to dva důvody. Je to den před jmenováním a budou se na to soustředit média. Druhý důvod je, že zajímavou shodnou okolností se odchod Jana Kněžínka odehrál těsně před Velikonocemi. To nám vlastně zabránilo vyvolat okamžitou reakci v řádu pěti dnů. Na druhou stranu fakt, že je akce za týden, umožní, že to budou celorepublikové protesty. Máme dost času vše připravit a už komunikujeme s místními organizátory. Co se týče Prahy, bude napříč hlavním městem pochod, který vyústí demonstrací na Staroměstském náměstí. Na té chceme shrnout, co vnímáme jako problém, kdo je Marie Benešová, proč je nepřijatelná pro vládní pozici a co může s jejím příchodem hrozit. V ostatních městech je program plně na organizátorech a jejich možnostech.

Budou mluvit na akci i politici?

Nebudou. Budeme zvát jen přední právní odborníky, aby vysvětlili a pojmenovali, proč je premiérovo chování problém a co s výměnou ministra spravedlnosti hrozí. Mohu zatím prozradit jen jedno jméno - tím je ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka.

Proč jste se rozhodli nepozvat opoziční politiky?

Abychom nedali Andreji Babišovi prostor komunikovat demonstraci jako politický boj nebo kampaň. Státní zastupitelství je demokratická instituce, která kontroluje mimo jiné politiky - bohužel včetně těch nejvyšších, které tu máme. Takže je podle nás především úkol občanů postavit se za tuto instituci, když to nejvíce potřebuje. Ale pokud by se začalo sahat do struktur státního zastupitelství, situace by se změnila. Poté bychom chtěli, aby se sjednotila celá opozice, ale i sociální demokracie coby koaliční partner – a aby ČSSD koaliční smlouvu vypověděla.

Reagoval na vaši demonstraci premiér?

Napsali jsme si smsku. Premiér mi v ní psal, že je Marie Benešová nejlepší kandidátka a že o ní v Lidových novinách psali něco pozitivního, tak ať si to přečtu, že není důvod stávkovat. Já jsem mu otevřeně napsal, že jsou pro nás výmluvy a že situaci považujeme za tak vážnou, že demonstrovat budeme.

Čeho chcete pondělní demonstrací tedy dosáhnout?

Zaprvé toho, aby nebyla jmenovaná Marie Benešová ministryní. A zadruhé chceme, abychom dostali záruku, že ministr, který na resort spravedlnosti přijde, nebude přímo či nepřímo sahat do struktur státního zastupitelství v době, kdy je premiérem trestně stíhaný Andrej Babiš. Není přece možné, aby za takové situace Babišův ministr měnil státní zástupce. Pan premiér může říkat, že to s kauzou Čapí hnízdo nesouvisí.

Nevěříte mu tedy…

Tomu se přece velmi těžko věří, zvlášť když Andrej Babiš sám sebe dostal do téhle situace setrváním ve funkci. Nemusel být premiérem, jenže on tvrdil, že nikdy neodstoupí. Nelze se tedy divit, že trestně stíhanému premiérovi, u kterého je navíc pravděpodobnost, že bude brzy obžalován z dotačního podvodu, nevěříme, že tímhle činem nechce ovlivňovat dění na státním zastupitelství a svůj vlastní případ. Pro nás je nastalá situace nejvážnější a nejzásadnější záležitostí nejen od doby, kdy se stal Andrej Babiš premiérem, ale i od jeho vstupu do politiky.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].