Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Jmenování Benešové je od Babiše strategický tah

S politologem Lubomírem Kopečkem o rošádě na ministerstvu spravedlnosti

Marie Benešová  • Autor: Profimedia, Borgis
Marie Benešová • Autor: Profimedia, Borgis

Nad složením vlády dlouho visel důležitý otazník. Už nějaký čas poslaneckými kuloáry i médii kolovaly zvěsti o tom, že odvolání hrozí kromě Marty Novákové a Dana Ťoka i ministru spravedlnosti Janu Kněžínkovi. Premiér Andrej Babiš spekulace nechtěl potvrdit ani vyvrátit.  Vše se nakonec vyjasnilo s tím, že Kněžínek tento týden sám podal demisi. Oznámil, že se rozhodl na resortu spravedlnosti skončit a že se vrací zpět do Legislativní rady vlády. Na jeho místo má usednout advokátka Marie Benešová, která se veřejnosti do paměti poprvé zapsala jako ministryně spravedlnosti v úřednické vládě Jiřího Rusnoka v roce 2013. Výměna šéfa spravedlnosti se přitom děje v době, kdy se rozhoduje o podání obžaloby na premiéra Andreje Babiše a jeho rodinné příslušníky v kauze Čapí hnízdo. „Zajímavá je širší Babišova motivace pro výběr Benešové. Vedle základní pozitivní věci, jako je ministerská zkušenost, je zjevně hodně důležitý její dobrý vztah k prezidentovi,“ dodává k výměně politolog z brněnské Masarykovy univerzity Lubomír Kopeček.

Proč ministr spravedlnosti Jan Kněžínek podal demisi?

Už jmenování Jana Kněžínka ministrem proběhlo ve viditelně nouzové situaci. Andrej Babiš v červenci 2018 rychle hledal náhradu za Taťánu Malou, která ve funkci kvůli mediální kritice vydržela jen několik dní. Nouzově vybraný ministr nemá dobrou startovací pozici, což v tomto případě ještě zesílila chybějící větší politická podpora od premiéra. Dělat ministra, jehož budoucnost je dlouhodobě nejistá, je politicky i lidsky nešťastné. Podřízení, soudní špičky i další lidé spojení s resortem se podle toho chovají, což ministr musí cítit.

Lubomír Kopeček • Autor: KP FSS
Lubomír Kopeček • Autor: KP FSS

S tím možná souvisí i fakt, že se o možném odchodu spekulovalo téměř měsíc. Nicméně aktéři všechny spekulace odmítali a premiér Andrej Babiše se k nim nechtěl vyjadřovat. O čem to vypovídá?

O tom, že nastal okamžik výměny, i konkrétní jméno nového ministra, či v tomto případě ministryně, byly nejisté. Ve hře bylo více zvažovaných kandidátů, ze kterých nakonec vzešla Marie Benešová. A Jan Kněžínek to celé zjevně chtěl rychlou demisí ukončit.

Souvisí Kněžínkův konec i s kauzou Čapího hnízda, ve které nyní nastal posun a rozhoduje se mimo jiné o podání žaloby na premiéra Andreje Babiše?

U Čapího hnízda nepředpokládám, že teď Marie Benešová do celé kauzy vstoupí, protože k tomu nemá zákonné oprávnění. Zajímavější je širší Babišova motivace pro výběr Benešové. Kromě základní pozitivní věci, jako je ministerská zkušenost, je zjevně hodně důležitý její dobrý vztah k prezidentovi. Dobře to je vidět na bleskovosti Zemanova souhlasu se jmenováním. Babiš potřebuje pro dobré vztahy s prezidentem aspoň občas udělat nějaký vstřícný krok - a Benešová je jedním z nich. Navíc při budoucích vládních krizích může následně fungovat jako jedna z komunikačních linek směrem na Hrad. Je to z Babišovy strany strategický krok.

Takže jsou tu další důvody?

Kauza Čapí hnízdo má v Babišově uvažování určitě význam, ale asi ne bezprostřední. Pokud kauzu opravdu státní zastupitelství pošle soudu, potáhne se to do prvního rozsudku řadu měsíců. Nicméně je dobré si všímat, že Benešová nehlasovala jako poslankyně v roce 2017 pro vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání, i když nebyla v ANO. Stejně tak zpracovala pro prezidenta analýzu, která připouští možnost „objednat“ si v Česku trestní stíhání. Hlavně to druhé se dá dobře využít v mediální komunikaci hájící Babiše během soudního procesu. Mít ministryni spravedlnosti, která minimálně nepřímo veřejně podpoří premiérovu pozici, dává smysl. Čapí hnízdo není jen trestněprávní záležitost, ale mimořádně důležité je z pohledu Babiše a ANO také veřejné vyznění celé věci.

Jsou zde indicie, že by Benešová mohla provést změny na Nejvyšším státním zastupitelství? Třeba odvolat nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, o čem se nejčastěji diskutuje?

Je pravda, že ministr spravedlnosti má silné nástroje směrem ke státnímu zastupitelství včetně možnosti navrhnout odvolání nejvyššího státního zástupce. Ale nepředpokládám, že by je Benešová okamžitě použila - a už vůbec ne s přímým odkazem na Čapí hnízdo. To by spáchala politickou sebevraždu. Co se ale stane v dlouhodobějším horizontu, je nejasné. Hodně záleží na ochotě Benešové riskovat bouřlivé veřejné kontroverze, pokud by vstoupila do fungování státního zastupitelství. To se v tuto chvíli nedá odhadnout.

Může mít výměna Kněžínka dopad i na výsledek evropských voleb nebo na popularitu Andreje Babiše coby premiéra?

Nemyslím si, že Kněžínkův ministerský konec, který byl veřejně téměř neviditelný, bude mít dopad na voliče ANO. U nové ministryně Benešové pak platí, že nemá špatnou pověst, i když to může ovlivnit rozbíhající se mediální debata, která pro ni nevyznívá zrovna příznivě. Za podstatnější bych považoval výměnu Dana Ťoka a Marty Novákové. Oba byli docela nepopulární a nahrazení jinými ministry před evropskými volbami je od Babiše šikovný vstřícný signál k voličům ANO.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].