Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Pavel Zeman: Státní zastupitelství politicky ovlivňovat nenechám

S nejvyšším státním zástupcem o výměně ministra Kněžínka a kauze Čapí hnízdo

Pavel Zeman • Autor: HN - Jiří Němeček
Pavel Zeman • Autor: HN - Jiří Němeček

Ve čtvrtek oznámil odchod ministr spravedlnosti Jan Kněžínek, jeho nástupkyní by se měla stát Marie Benešová. O tom, že funkci opustí, se spekulovalo - a součástí těchto dohadů bylo i to,  že byste  měl časem skončit i vy, že by vás Benešová odvolala. Co o tom víte?

Ministr se rozhodl skončit. Co se týká mě a paní Benešové, počkám, s jakými vizemi a prioritami do funkce nastoupí. Předpokládám, že jako bývalá státní zástupkyně, která dokonce působila ve funkci nejvyšší státní zástupkyně, nebude zasahovat do nezávislosti státního zastupitelství, stejně tak jako ministr Kněžínek. Faktem je, že ministr spravedlnosti má velké kompetence ve vztahu ke zmíněnému „ovládnutí“ státního zastupitelství: on dává vládě návrh na odvolání nejvyššího státního zástupce, přičemž všichni ostatní vedoucí státní zástupci jsou odvoláváni na základě návrhu nejvyššího státního zástupce. Nejvyšší státní zástupce má i další kompetence, které jsou důležité. Třeba v případném trestním řízení může mimo jiné může rušit nezákonná usnesení o zastavení a postoupení trestního stíhání.

Takže výměna v čele justice může souviset například s tím, že kdyby příslušný státní zástupce nevyhověl čerstvému návrhu policie obžalovat premiéra Andreje Babiše pro podvod s dotacemi při stavbě Čapího hnízda, vy byste mohl jeho rozhodnutí zvrátit a žalobu vrátit zpět do hry?

Nechci vůbec takto spekulovat. Je pravda, že ročně máme zhruba 1500 zastavených trestních věcí a já z toho kolem 60 takových rozhodnutí ruším, nicméně musím zdůraznit, že vždycky tak činím pouze a jedině na základě zákona.

A jak byste se zachoval v případě, kdyby příslušný státní zástupce zastavil stíhání premiéra v Čapím hnízdě?

To vám takhle bez podrobné znalosti spisu neřeknu, to bych zpochybnil sám sebe.

Naznačil vám nějak premiér, že by byl s vámi nespokojený?

Já jsem s premiérem nekomunikoval od září minulého roku. Takže žádný náznak nemám.

Vnímáte sám sebe jako hráz proti pronikání politického vlivu do státního zastupitelství?

Nemám rád vzletná slova, ale zároveň tvrdím, že jsem jasnou zárukou toho, že státní zastupitelství politicky ovlivňovat nenechám.

Velký rozhovor s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem najdete v novém  Respektu 17/2019

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].