Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Skončí s Kněžínkem i vyšetřování Čapího hnízda?

Nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová na to páky má

Jan Kněžínek • Autor: Milan Jaroš
Jan Kněžínek • Autor: Milan Jaroš

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek končí, nahradí ho někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. Žena, která má blízko k prezidentu Miloši Zemanovi. Co tahle změna znamená? Možná velké problémy pro fungování vymahatelnosti práva v České republice. Možná ale tvrdohlavá a neústupná Benešová, která Respektu nedávno řekla, že státní zastupitelství funguje, jak má, překvapí - a „své“ státní zástupce nebude ničit.

V každém případě je odchod šéfa spravedlnosti nešťastný, protože se udál ve chvíli, kdy jeho podřízení dostali na stůl návrh na obžalobu premiéra Andreje Babiše - a ministr má moc další dění kolem případu Čapí hnízdo ovlivnit. Jan Kněžínek nehodlal dělat v nejbližší době na státním zastupitelství žádné změny, u Benešové to není jisté.

Jako poradkyně Miloše Zemana totiž kritizuje práci nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana za nečinnost. A coby ministryně jej může okamžitě a bez uvedení důvodu odvolat a dosadit na jeho místo svého člověka. Nový šéf státních zástupců má právo navrhnout odvolání kteréhokoli funkcionáře ve státním zastupitelství, tedy vrchní, krajské i okresní žalobce… A ministr, v tomto případě Benešová, to může na jeho návrh okamžitě udělat. Jinými slovy, ve státním zastupitelství nemusí zůstat během pár měsíců kámen na kameni.

Což samozřejmě může mít vliv na rozhodování státního zástupce Jaroslava Šarocha ve věci Čapího hnízda. Rozhoduje o podání žaloby na premiéra a jeho rodinné příslušníky. Tlaky budou velké. Pokud přijdou i od možných nových šéfů na zpochybnění kauzy, budeme tu mít velký problém - ti současní za trestním řízením proti Babišovi stojí.

Ve středu jsme zde napsali, že návrh na obžalobu premiéra ve věci Čapího hnízda znamená, že právní stát v Česku funguje. Případná rošáda a výše popsané možnosti ministryně – která si myslí, že Čapí hnízdo je manipulované vyšetřování – mohou přesvědčení autora o právním státu hodně zpochybnit.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].