Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Kam zmizela Angela?

Německá kancléřka si sama režíruje a užívá pomalé odcházení

Angela Merkel na klimatické konferenci v Berlíně
Angela Merkel na klimatické konferenci v Berlíně

Angelu Merkel není poslední měsíce vidět. Německá kancléřka se prakticky se neúčastní agitace do evropských voleb: není zobrazena na plakátech své CDU, chyběla koncem dubna na oficiálním zahájení kampaně, vystoupí jen na jednom předvolebním mítinku. Podobným způsobem se chce vyhnout i podzimním zemským volbám na východě Německa. Kancléřka zmizela i z titulků českých médií, která poslední léta obsesivně - a mylně - předvídají její blížící se pád. Kam se tedy poděla?

Neschovává se před hněvem voličů. Dle demoskopických společností insa i Forschungsgruppe Wahlen je momentálně opět nejoblíbenější političkou v zemi. Dostala se ale do vysněné pozice: koncem minulého roku předala post šéfky CDU a pokračuje jen v práci kancléřky. To ji osvobodilo od povinností, které ji v politice bavily nejméně. Nemusí se už účastnit kampaní, nemusí příliš energie věnovat urovnávání sporů uvnitř vlastní strany, snáze se vyhýbá mediální pozornosti. Tato každodenní politika padá na bedra Annegret Kramp Karrenbauer, její nástupkyně v čele CDU, která si naopak musí získat jméno a respekt, aby se v příštích parlamentních volbách stala kandidátkou na kancléřku.

Merkel se díky tomu může více soustředit na věcnou politiku, zvláště evropskou a zahraniční. Často v posledních měsících veřejné hájí multilateralismus, tedy mezinárodní spolupráci, která stojí v protikladu k nyní módní trumpistické ideologii “America First”. Obhajoba multilateralismu byla ostatně leitmotivem jejího bilančního projevu na únorové Mnichovské bezpečnostní konferenci i značně medializované návštěvy Japonska. Koncem dubna německá média hodně pokrývala i cestu do  afrického pásma Sahelu, konkrétně Mali, Nigeru a Burkiny Faso, kde se kancléřka tentokrát nevěnovala prevenci migraci, ale boji s džihádisty. “Spolupráce s Německem je diskrétní, ale velmi efektivní,” pochvaloval si prezident Burkiny Faso Roch Marc Kaboré.

Angela Merkel s prezidentem Burkiny Faso Rochem Marcem Kaborém • Autor: REUTERS
Angela Merkel s prezidentem Burkiny Faso Rochem Marcem Kaborém • Autor: REUTERS

Příští parlamentní volby se v Německu konají až na podzim 2021 a Merkel nijak nenaznačuje, že by chtěla z postu kancléřky předčasně odejít. Německá média však spekulují, jak dlouho může její soužití s šéfkou CDU Annegret Kramp-Karrenbauer fungovat.  AKK, jak ji média kvůli složitému jménu přezdívají, sice byla vyvolenou nástupkyní kancléřky, jenže poslední měsíce její obliba poklesla, stejně jako preference CDU. A pokud strana v evropských volbách i v podzimních německých zemských volbách neuspěje, dostane se nová předsedkyně pod tlak. Začnou přibývat pochybnosti, zda je vhodnou šéfkou strany; možná se začnou hlásit i vnitrostraničtí rivalové, kteří by rádi byli příštími kandidáty na post kancléře.

Pod tímto tlakem se mohou stát překvapivé věci. Například, že Angela Merkel funkci kancléřky předá - nebo dojde ke krachu velké koalice se slabou sociální demokracií, což by vedlo k předčasným volbám. Zatím se však zdá, že si kancléřka své pomalé odcházení sama režíruje a užívá; a fakt, že zmizela z mediální pozornosti, kterou nikdy nevyhledávala, je toho důkazem.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].