Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Jak ODS pomáhá státu šetřit

Poslanci strany chtějí peníze určené pro navrhovaný kontrolní úřad politických stran

Zbyněk Stanjura • Autor: Profimedia.cz
Zbyněk Stanjura • Autor: Profimedia.cz

Podobně jako některé další strany se i ODS vydala na předvolební turné mezi voliče. Slibuje na něm tradičně malý stát, méně byrokracie a omezování veřejných výdajů.

Že ze strany ODS nejde jen o rétoriku, ukázali její poslanci před pár dny ve Sněmovně. Při projednávání zákona o sdružování, který má nově upravit fungování politických stran, se postavili proti snaze zřídit nový kontrolní úřad, který by dohlížel na hospodaření stran a financování jejich kampaní.

ODS argumentovala, že jde o zbytečnou byrokracii, že - jak si slibují navrhovatelé - úřad dlouhodobě problematické financování stran stejně nezprůhlední. Hlavně však, že je drahý. Odhadované roční náklady na fungování úřadu se pohybují kolem dvaceti milionů korun. Snaha ODS ušetřit státnímu rozpočtu je jistě chvályhodná, kdyby to ovšem nemělo háček.

V rámci projednávání zákona přišel poslanec ODS Zbyněk Stanjura s nápadem, že ekvivalent částky, kterou by potřeboval státem navrhovaný úřad, by do budoucna měly dostávat samy politické strany. Ne však na to, aby zprůhlednily svoji činnost, nýbrž coby dárek za získané poslanecké mandáty.

ODS možná chce malý a efektivní stát, ale když jde o příjmy do partajní kasy, jde vše stranou. Tou jejich.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].