Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Berlínský vzkaz: Evropě hrozí nebezpečí, ale musí si zachovat chladnou hlavu

V Německu vjel do davu na vánočním trhu v centrální berlínské čtvrti Charlottenburg nákladní vůz

Útok v Berlíně? • Autor: REUTERS
Útok v Berlíně? • Autor: REUTERS

Sedmnáct. Když nedávno francouzský ministr vnitra vystoupil před evropskými poslanci, právě tuhle číslovku použil, když měl odpovědět na otázku, kolika teroristickým útokům Francie letos zabránila. Při posledním z nich mělo vyletět do vzduchu sídlo kontrarozvědky, policie, dětský zábavní park Disneyland a také explodovat bomba na bulváru Champs Elyseé. Ve Francii i v dalších zemích, odkud zamířily stovky radikálů bojovat do Sýrie, pracuje policie i tajné služby řadu měsíců na plné obrátky.

Nejinak je tomu v Německu, odkud odešlo 850 lidí a třetina se jich vrátila. Číslo je velké a útokům nelze zabránit. Zatím se se stoprocentní jistotou stále neví, zda do davu na vánočním trhu v berlínské čtvrti Charlottenburg v pondělí večer vjel nákladní vůz řízený teroristy. Na místě zůstalo podle nejnovějších zpráv dvanáct mrtvých a zhruba 50 zraněných, někteří z nich vážně. Berlínská policie nejprve hovořila o pravděpodobném teroristickém útoku, hodinu před půlnocí tato slova tlumila a nechtěla vyloučit ani nehodu. Podle poslední verze, o níž píše BBC, se ale opět přiklání k „pravděpodobně teroristickému útoku“. Francouzské noviny v této souvislosti píší, že kamion před vjezdem do davu akceleroval a měl vypnutá světla; to by připomínalo letní útok v Nice.

Vyšetřování činu vede nejvyšší státní zástupce, který se v Německu věnuje mimo jiné závažným teroristickým činům. V autě podle všeho seděli dva lidé. Spolujezdec byl podle policie Polák a byl nalezen mrtvý v kabině; zřejmě šlo o původního řidiče. Po muži, jenž vůz namířil do davu, policie pátrala v širším okolí. Posléze podezřelého zatkla, zatím však oficiálně nepotvrdila, že se jedná o hledanou osobu.

Ministr vnitra Thomas de Maiziére každopádně v úterý po poledni potvrdil, že se jednalo o teroristický útok. Uvedl, že pistole, kterou byl zastřelen spolujezdec v kabině, zatím nebyla nalezena. Zároveň potvrdil, že zadržený pochází z Pákistánu a nebyl v žádné databázi možných teroristů. Podezřelý je 23letý žadatel o azyl a do Německa přišel na Silvestra minulého roku; azyl zatím nedostal, podle německých médií byl už dříve obviněn ze sexuálních deliktů. Jasno o pachateli však stále není.

Server deníku Die Welt s odvoláním na své zdroje v bezpečnostních kruzích uvádí, že zadržený muž nebyl řidičem kamionu. Skutečný pachatel je po dle těchto zpráv stále na svobodě a ozbrojen. Ať už však byl původcem činu on či někdo jiný, již teď lze bohužel říci, že Evropa v dalších měsících bezpečná nebude. Islámský stát v posledních měsících přichází o své území, a proto mění strategii - podle Europolu se jeho pozornost přesouvá právě na starý kontinent. A mění se rovněž jeho taktika. Podle předpovědí bude přibývat atentátů páchaných ženami, jež jsou méně nápadné. Europol také odhaduje, že teroristé budou útočit auty naloženými bombami a budou se snažit o spektakulární čin.

S jistotou víme, že jejich cílem je šířit strach a prohloubit nedůvěru Evropanů vůči muslimům. Chtějí vyvolat co největší hrůzu a chaos - a z následného zmatku vyjít posílení. Taková byla už taktika Al-Káidy v Iráku, z níž IS vyrostl. Tady se po americké invazi cíleně snažila vyvolat co největší nenávist a nedůvěru mezi sunnity a šíity. Podobně je nyní v Evropě cílem vyvolat atmosféru, která dlouhodobě požene do náruče extremistů více a více mladých muslimů.

Ve stejnou chvíli přitvrzuje snaha Evropanů tomuto nebezpečí čelit. Probíhá čím dál víc soudů s verbíři, kteří Evropany a Evropanky radikalizují. Aktuálně běží procesy ve Finsku, Norsku i Německu. Británie nedávno významného verbíře poslala do vězení (více v exkluzivní reportáži Respektu). Přibývá také procesů s navrátilci ze syrského džihádu, nicméně evropské státy správný přístup stále teprve hledají.

Podle listopadové studie německých kriminalistů a tajných služeb pouze čtvrtina z 274 německých navrátilců ze Sýrie spolupracuje s úřady - a naopak zhruba polovina stále věří extremistické ideologii. Cílený boj proti IS a dalším islámským extremistům je nezbytný. Právě kvůli rozeštvávací taktice je však zároveň nejvyšším strategickým zájmem Evropanů, aby si zachovali chladnou hlavu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].