Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Hlavní hádankou voleb není, kolik procent dostane Okamura, ale jak dopadne pravice

Nový průzkum: Nejvíc skalních voličů má Babiš a Okamura, rozhodne poslední týden

Petr Gazdík • Autor: Matěj Stránský
Petr Gazdík • Autor: Matěj Stránský

Andrej Babiš má pořád stabilní podporu a výrazně vede. Čím dál víc lidí se hlásí k SPD Tomia Okamury – tato strana má už víc skalních příznivců než ČSSD, KSČM nebo ODS. Ostatní strany čeká v posledním týdnu tuhý boj. Nerozhodnutých voličů, o které se poperou, je pořád víc než polovina. Největší hádankou voleb bude výsledek stran napravo od středu. Potenciálních příznivců je tu víc než u ANO, ale konkurence je velká a hodně hlasů může propadnout.

Vyplývá to z nového průzkumu voličských preferencí, který pod značkou Mapa voličů od letoška vydává firma Behavio. V sobotu zveřejnila výsledky druhého kola šetření provedeného od 21. září do 8. října mezi 1500 respondenty (o výsledcích prvního letního kola jsme psali zde). Jde o stejně početný vzorek jako u zavedených předvolebních průzkumů, zjišťování preferencí tu ovšem vypadá trochu jinak. Účastníci dostanou do ruky reálnou obálku s obdobou volebních lístků, které si mohli projít a vybrat buď jednoho favorita nebo až čtyři strany, které zvažují. Mapa voličů díky tomu dobře ukazuje, jak si strany mezi sebou konkurují a jak vážně voliči svoji podporu myslí. V tomto kole viděli i jména skutečných kandidátů. Nová mapa je v grafické podobě zde a plynou z ní čtyři hlavní poznatky:

1. ANO má stejně dobré výsledky jako v létě, pokles je jen v rámci statistické chyby. Mezitím v srpnu policie požádala o vydání Andreje Babiše ke stíhání, ale k těmto informacím jsou jeho příznivci - zdá se - imunní. ANO si vybralo jako svou jedinou volbu sedm procent respondentů, dalších 13 procent bere Babišovu stranu jako jednu z možností. To dohromady dává volební potenciál 20 procent – ale pozor, jde o procenta z celé populace. Skutečné výsledky budou lepší, protože část lidí k volbám nechodí a procenta se počítají jen z odevzdaných hlasů; tak se preference měří i v normálních průzkumech. Přijde-li 65 procent lidí (dřív účast kolísala mezi 58 a 76 procenty), ANO pak může při využití celého potenciálu dostat až 30 procent hlasů. Tak exaktním soudům se ale průzkumníci z Behavio brání. „Nerozhodnutých voličů je pořád víc než polovina. Netipujeme výsledek, protože ten nyní nemůže nikdo znát,“ upozorňuje jeden z autorů Mapy voličů Lukáš Tóth.

2. Proti létu si nejvíc polepšil Tomio Okamura. Jeho SPD má po ANO navíc nejvíc skalních voličů. Šest procent z celé populace vypadá na takřka jistý postup do sněmovny. Okamura dokázal proti létu vyluxovat hlasy od podobných stran, které stavějí kampaň na protiislámské a protiimigrační notě. Voliči tohoto typu nyní berou jako jedinou volbu SPD - a průzkum ukazuje, že jich rozhodně není málo. U sázkových kanceláří lze vyhrát víc než dvojnásobek vkladu při sázce na to, že SPD u voleb porazí ODS, což vzhledem k datům podle Tótha vypadá jako zajímavá příležitost. Proti Okamurovi může ve finále hrát to, že jeho voliči nebudou tak disciplinovaní jako třeba komunisté nebo proevropsky ladění liberálové a že jich k volbám tolik nepřijde. SPD má také velký překryv s ANO a část váhajících může nakonec přetáhnout Babiš.

Autor: Behavio
Autor: Behavio

3. Nahoru jdou také Piráti, což potvrzuje výsledky z jiných čerstvých průzkumů. Pokud nic nepokazí, udrží si skalní fanoušky a získají i část potenciálu, měli by se do sněmovny dostat jako neokoukaná strana s velkou podporou mladších lidí.

4. Černým koněm na pravici je STAN," říká Tóth – Starostům vychází stejně velký potenciál jako sociálním demokratům nebo ODS, ale mají malé jádro - čili rozhodnou poslední dny a to, zda k sobě stáhnout svoje latentní příznivce. Mapa však zároveň dobře ukazuje, jak si jednotlivé strany konkurují, a je zjevné, že ve středopravé části spektra je hodně husto. „Strany v celém tomto bloku zvažuje dohromady víc lidí než ANO, ČSSD a komunisty. Blok je jako celek silný, ale chybí v něm hegemon a hlasy jsou rozdrobené mezi hodně stran. Hlavní hádankou voleb není, jestli Okamura bude mít o jedno procento méně nebo méně, ale jak dopadne pravice,“ dodává Tóth. Z čísel je podle něj vidět, že strany napravo od středu mají velký překryv nejen mezi sebou, ale i s ANO, což pro ně může být příležitost, jak poslední týden povyrůst a nepožrat se mezi sebou.

Podpora stran v celé populaci a jejich volební potenciál

% ze všech voličůjádropotenciálANO720SPD616Piráti315ČSSD213ODS213STAN113TOP 09111KSČM311Zelení08KDU27Rozumní06Svobodní15BPI04SPO03Realisté03ODA00

výsledek při 65% volební účastijádropotenciálANO1131SPD925Piráti523ČSSD320ODS320STAN220TOP 09217KSČM517Zelení012KDU311Rozumní09Svobodní28BPI06SPO05Realisté05ODA00

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].