Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Evropská komise pozastavuje dotace Agrofertu, do Prahy pošle kontrolory

Program "Antibabiš" se přesouvá do EU, stěžuje si premiér. Ale slibuje nápravu

Eurokomisař Günther Oettinger • Autor: REUTERS
Eurokomisař Günther Oettinger • Autor: REUTERS

Evropská komise nebude vyplácet žádné dotace firmám spojeným s Andrejem Babišem, dokud nebude vyjasněno podezření ohledně jeho střetu zájmů. Během středečního jednání v Evropském parlamentu to prohlásil evropský komisař pro rozpočet Günther Oettinger.

Potvrdil zároveň, že komise se v názoru na střet zájmů s Babišem rozchází. Český premiér podle právníků komise porušuje předpis, který vstoupil v účinnost v EU v srpnu a podle kterého by nikdo neměl zastávat veřejnou funkci s vlivem na rozpočet a zároveň těžit z evropských dotací. Komise však bude případ dál prověřovat. V lednu pošle do Prahy tři týmy auditorů a během jara pak parlamentu předloží finální analýzu.

„Jsem si jist, že do konce vašeho volebního období vám stihnu podat opravdu podobnou zprávu,“ prohlásil Oettinger během více než hodinového debaty, kde se na plénu europarlamentu probíral Babišův případ jako speciální bod s názvem „Střet zájmů a ochrana rozpočtu EU v České republice“.

Evropští poslanci už v pondělí rozhodli, že k českému případu přijmou po debatě také usnesení. O tom se má hlasovat ve čtvrtek, různé parlamentní frakce navrhují různé znění, ale středeční Oettingerův příslib vychází vstříc i kritičtějším návrhům.

Debata se odvíjí od nového finančního nařízení EU 2018/1046, které po dvou letech příprav vstoupilo v platnost v srpnu letošního roku jako legislativa fungující přímo na celém území Unie, bez schvalování v národních parlamentech. Podle Oettingera nicméně komise bude zkoumat i to, zda k porušení předpisů o střetu zájmů nedošlo v případě Andreje Babiše už dříve, podle předchozí legislativy upravující tuto problematiku.

Babiš souběžně v Praze zopakoval svou verzi, že žádný střet zájmů nemá, protože do rozdělování eurodotací nijak nezasahuje a ani na ně vzhledem ke všem kontrolním mechanismům nemá vliv. To ale unijní právníci rozporují. Podle srpnového nařízení je nepřípustné i to, že je člověk možnému střetu zájmů vystaven, což u Babiše platí. Jako šéf exekutivy je hlavou aparátu, který veřejné peníze včetně dotací spravuje, přitom je dál jediným „benefientem“ výnosů ze svěřenských fondů, kam loni převedl Agrofert, jednu z nejvíce dotovaných firem v Česku.

Stejný názor během debaty v europarlamentu zaujala většina diskutujících, podle Babiše se však chtějí jen zviditelnit před květnovými volbami. „Antibabiš se přenesl z českého Parlamentu do Evropského parlamentu a naši evropští poslanci jsou ti, kteří to tam rádi prezentují a poškozují mě, poškozují naši zemi. Mě to mrzí,“ uvedl premiér.

„Ve střetu zájmů není Česká republika, ale premiér. Je to jeho osobní konflikt,“ oponuje lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová. Europoslanci – včetně Čechů z opozičních stran – požadovali po Oettingerovi prošetření případu mimo jiné proto, že nevěří v to, že by aparát vedený Babišem byl schopen situaci objektivně vyhodnotit. Oettinger hájil pozici Komise mimo jiné tím, že od „žádné relevantní transakce neproběhly“ a žádné dotace pro Agrofert nebyly z Bruselu vyplaceny.

České úřady však Agrofertu od srpna proplatily minimálně dvě dotace dohromady za 44 milionů, u kterých od Unie očekávají poloviční příspěvek. Se Státním zemědělským a intervenčním fondem firmy z Agrofertu podepsaly od srpna pět dalších dotačních smluv na projekty, které mají teprve vzniknout. Agrofert u nich očekává od státu a Unie příspěvek přes 80 milionů.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].