Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Čína zatrhla přímou leteckou linku z Pekingu do Prahy

Nové vedení Prahy je s Čínou v přímém sporu, Zeman ji výjimečně kritizoval za nedodržené investice

Ilustrační foto • Autor: REUTERS
Ilustrační foto • Autor: REUTERS

S přímým létáním z Prahy do Pekingu je konec, od začátku března už nebude možné takovou letenku koupit. Čínská společnost Hainan Airlines, která spoj provozovala, nabízí poslední přímý let na pátek 28. února. Linka byla otevřena v září roku 2015 jako součást rodící se česko-čínské spřízněnosti, jejím hlavním přínosem měla být snazší cesta čínských turistů do Prahy. Prezident Miloš Zeman otevření linky označil za jeden z úspěchů a plodů české vstřícnosti k čínskému státu.

Přízeň se ale komplikuje: nové vedení Prahy je s Čínou v přímém sporu, sám Zeman výjimečně kritizoval Čínu za nedodržené sliby o investicích, kterými svou politiku dlouhodobě vysvětluje. Je proto možné, že zatrhnutá letecká linka je součástí čínského tlaku vůči Česku. Mluví se sice o tom, že firma má finanční problémy, nicméně v poslední době otevřela několik nových spojů z pevninské Číny do Evropy, například do Budapešti.

Vztahy s Čínou se každopádně komplikují, a to i na evropské úrovni. Na jaře má v Číně proběhnout setkání 17 států včetně Česka s tamním vedením. Zeman měl na setkání jet, ale kvůli jím zmíněné čínské „věrolomnosti“ vyslal „signál“ a poslal do Číny místo sebe sociálnědemokratického ministra vnitra Jana Hamáčka.

Peking dopředu poslal společné memorandum ke schůzce. Vzhledem k tomu, že bylo vůči Číně servilní, lidská práva byla zmíněna jen okrajově a zvolená formulace umožňovala Číně dál jejich porušování, většina zemí se proti němu postavila. Mnoho připomínek mělo i Česko, v rámci zemí EU nejvíce - čeho se týkaly, není nicméně známo.

Pražský hrad, který k Číně razí dlouhodobě vstřícnou politiku, chtěl podle informací Respektu po ministerstvu zahraničí okruh připomínek zmenšit, ale mezitím Čína memorandum stáhla. V téhle chvíli pracuje Praha na reakci na nové znění; v jaké podobě z Číny přišlo, není jasné.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].