Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Chovanec vyrazí s poloautomatem na Brusel

Ministr vnitra oznámil, že Česko chce napadnout směrnici EU o zbraních

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Ministr vnitra Milan Chovanec vede v rámci Evropy stále osamělejší boj za zachování práva českých občanů vlastnit poloautomatické zbraně. Poté, co europarlament minulý měsíc schválil unijní směrnici, která dostupnost těchto zbraní výrazně omezí, Chovanec v pondělí oznámil, že Česko bude Evropskou komisi kvůli směrnici žalovat u Soudního dvora EU. Česko ji prý napadne, i kdyby mělo jít osamoceně proti všem. „Ta žaloba je unikátní, Česká republika versus Evropská komise,“ řekl Chovanec. „Češi milují poloautomatické zbraně,“ dodal na vysvětlenou.

Touha být osamělým rebelem vůči Bruselu se Chovancovi zřejmě splní – těžko čekat, že by se přidala ještě vláda jiné členské země. Česká osamělost byla vidět už loni v prosinci, když se Chovanec směrnici (přesněji její dodatek) pokoušel zablokovat na radě evropských ministrů vnitra. Nikdo z jeho kolegů se nepřidal - když tedy nepočítáme Lucembursko, které si naopak přeje pravidla pro držení zbraní ještě zpřísnit. Stejně tak byli čeští europoslanci při březnovém hlasování o dodatku ke směrnici ve Štrasburku drtivě přehlasováni těmi, kdo hlasovali pro zpřísnění pravidel. Český hlas v této věci zkrátka je a bude osamocený.

Odpor je to osamělý mimo jiné proto, že Česká republika má dnes jeden z nejvíce benevolentních zákonů o zbraních v EU. Dlouhé poloautomatické zbraně umožňující vystřelit více než 11 ran, o kterých je v nové evropské směrnici řeč a které Chovanec tak hájí, jsou ve většině evropských zemí dostupné pouze pro členy střeleckých a loveckých spolků, nikoli pro běžné občany a osobní ochranu, jako je to možné v ČR. Jde zejména o oblíbený poloautomat Sa vz. 58.

Není tedy divu, že se politici jiných států nebouří. Existují sice výjimky, země s dlouhou střeleckou a loveckou tradicí jako třeba Finsko. Ty ovšem uspokojilo ujištění Bruselu, že členové státem uznaných střeleckých spolků si budou moci zbraně dál ponechat, a směrnici už dál neblokovaly.

V Česku může každý občan nejen vlastnit celkem slušný arzenál poloautomatických zbraní, nýbrž také střelnou zbraň nosit na veřejnosti, pokud není vidět. I to je ve většině Evropy zakázáno. Stačí mít čistý trestní rejstřík a složit zkoušky na zbrojní průkaz. Zdejší mimořádně liberální zákony jsou pozůstatkem 90. let, kdy do Česka po čtyřiceti letech komunismu dorazila svoboda a s ní i možnost koupit si zbraň. Jiné národy za sebou tuhle zkušenost nemají.

Chovancovo tvrzení, že Češi poloautomatické zbraně milují, je každopádně hodně zjednodušující zobecnění. V desetimilionovém Česku má zbrojní průkaz zhruba 300 tisíc lidí. Největší skupinu z nich, asi třetinu, tvoří myslivci - ty ale směrnice neomezí, protože při lovu poloautomatické zbraně nepoužívají. Zdaleka nejrozšířenější je zbrojní průkaz kategorie E, který opravňuje mít zbraň k ochraně života, zdraví a majetku. To jsou zase většinou majitelé pistolí – a ani těch se nová směrnice téměř nedotkne.

Chovanec tedy hájí zájmy maximálně několika desítek tisíc lidí, kteří chtějí mít dál právo vlastnit bez omezení poloautomatickou pušku s velkým zásobníkem. V jejich zájmu chce ministr jménem Česka podat žalobu na Evropskou komisi. Tvrdit na tomto základě, že Češi milují zbraně, je samozřejmě možné, ale je to podobné jako třeba říkat, že Češi milují dlouhosrstá morčata.

Pak je tu ovšem možnost, že Chovancovi vůbec nezáleží na zájmech střelců a doopravdy mu jde o něco jiného - dál se za každou cenu stavět proti Evropské unii. Tím se dá v Česku získat popularita nejen mezi střelci, proti Unii je tu naladěná zhruba polovina populace. Jejím odpůrcům je v principu jedno, co Chovanec s odhodlaným pohledem hájí, hlavně že chrání zemi proti dalšímu zlu z Bruselu.

O takové hlasy ministr stojí – a není sám, stejně mluví o směrnici řada euroskeptiků z jiných stran. Chovancovu žalobu na komisi však musí ještě schválit vláda premiéra Bohuslava Sobotky a jeho koaličních partnerů. Ti by měli rozhodnout, zda jsou důležité zájmy majitelů poloautomatických zbraní, nebo deseti milionů Čechů. V prvním případě totiž ještě zhoršíme naši pověst v EU, resp. posílíme naše postavení věčně nespokojených a nekonstruktivních odpůrců čehokoli.

Tento komentář týkající se kontroverzního tématu střelných zbraní vyvolal řadu emotivních reakcí. V několika případech jsme se dopustili nepřesností, některé informace tedy uvádíme na pravou míru:

– V textu jsme uvedli, že myslivce evropská směrnice v novém znění neomezí, protože při lovu se nově zakázané dlouhé poloautomatické zbraně s kapacitou 11 a více nábojů nepoužívají. Ano, někteří myslivci při lovu tyto zbraně mají. Tito majitelé poloautomatických zbraní je však budou moci používat nadále po uplatnění tzv. grandfatheringu - tedy opatření, které umožňuje členské zemi EU stávající majitele poloautomatických zbraní z dopadu směrnice vyjmout.

– Členů střeleckých spolků, kteří s nově zakazovanými zbraněmi prokazatelně a pravidelně trénují a účastní se střeleckých soutěží, se podle záměru Evropské komise zákaz týkat nebude.

– Přišlo několik upozornění, že majitelů pistolí se omezení týká také, protože i pistole je poloautomatická zbraň. Ano, pistole je poloautomatická zbraň, ale omezení se týká jen pistolí, které umožňují vystřelit bez nového nabití více než 21 nábojů. Na majitele pistolí s vyšší kapacitou se opět vztahuje zmíněný grandfathering, který umožňuje členské zemi stávající majitele z dopadů opatření vyjmout.

– Ve skutečných dopadech směrnice existují nejasnosti - například ohledně toho, jaké zbraně mohou mít účastníci historických bitev. Na otázky týkající se konkrétních modelů historických zbraní a jejich dalšího legálního použití se zatím nepodařilo najít jednoznačnou odpověď. Zde je stručný a obecný přehled změn, které upravená směrnice přináší. - A zde přehled možných dopadů revidované směrnice, jak ho zformulovalo české ministerstvo vnitra.

– Řada čtenářů vyslovila názor, že chystaná směrnice podle nepomůže v boji proti terorismu. Hodnocení účinnosti směrnice v boji s terorismem však nebylo předmětem článku. Jeho smyslem bylo hledat skutečnou motivaci, proč ministr vnitra Milan Chovanec tak bojuje za právo vlastnit poloautomatické zbraně. Autor článku nepovažuje dodatek evropské směrnice za příliš šťastně napsaný ani načasovaný, nicméně stále je přesvědčen, že podávat po jeho schválení žalobu na Evropskou komisi není řešením a dobrým krokem.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].