Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Čekání na data, která má Jaroslav Faltýnek v počítači

Kam se pohnulo šetření možné korupce v soutěži o mýtné

Jaroslav Faltýnek • Autor: Profimedia, MFDNES + LN
Jaroslav Faltýnek • Autor: Profimedia, MFDNES + LN

Od policejního zásahu, při němž detektivové prohledali byt „druhého muže hnutí ANO“ Jaroslava Faltýnka a byt, chalupu a kancelář šéfa ÚOHS Petra Rafaje, uplynou za chvíli tři měsíce. Potvrzuje se podezření, že schůzka obou mužů mohla mít korupční pozadí? Kam pokročili vyšetřovatelé ve svém pátrání?

Nad případem se voda úplně nezavřela. Zprávy, které dostáváme od soudních či státních institucí, naznačují, že by s desetimiliardovou soutěží na vybírání mýtného nemuselo být všechno v pořádku. Krajský soud v Brně před několika dny rozhodl, že ministerstvo dopravy - s pozdějším překvapivým souhlasem Rafajova antimonopolního úřadu - uzavřelo smlouvu s vítězem tendru, společností Czech Toll patřící do impéria PPF, aniž se vypořádalo se všemi komplikacemi a námitkami poraženého v soutěži.

Společnost Kapsch upozorňovala, že soutěž nebyla průhledná a obsahovala některé formální vady. Stěžovala si i na rozšíření mýtného na devět set kilometrů silnic první třídy, na podmínku, která prý nedávala všem soutěžícím rovnou šanci. Soud vrátil případ k novému rozhodnutí ÚOHS. Proti verdiktu soudu připravuje ministerstvo dopravy kasační stížnost, nicméně případ je nyní na stole Rafajova ÚOHS.

Jak známo, Rafajův úřad rozhodoval v případu velmi podivně. Nejprve hrála jeho rozhodnutí do karet společnosti Kapsch. A není vyloučeno, že se to mohlo dít na základě schůzky Jaroslav Faltýnek – Petr Rafaj, kterou v listopadu 2017 odposlechla policie, a při níž Faltýnek naznačoval, že by měla zvítězit společnost Kapsch a Petr Rafaj se nepřímo vyptával, jak to udělat.

Nicméně v následujících měsících se udála řada dalších zákulisních jednání, do případu vstoupil prezident Miloš Zeman i premiér Andrej Babiš - a zvítězila firma Petra Kellnera. Názor nečekaně změnil o sto osmdesát stupňů i Rafajův ÚOHS: rozhodnutí o vítězi, které předtím ministerstvu dopravy zrušil, nečekaně potvrdil. Teď řekl soud, že předčasně.

Co víme od „razie“ nového? Policie zabavila oběma mužům mobilní telefony a počítače s obrovským množstvím dat. Stažení dat provádí kriminalistický ústav a je to z důkazního hlediska velmi komplikovaná práce. Způsob, jakým experti data stahují, má přísná pravidla, aby nebylo  možné při případném trestním řízení zpochybnit, že s daty někdo po zabavení počítačů manipuloval. Případ má v kriminalistickém ústavu prioritu, ale podle expertů bude trvat měsíce, než „extrahovaná“ data budou moci zkoumat detektivové – jestli v nich není třeba korespondence, která by korupci nebo nekalou domluvu prokázala.

Nic víc policie podle informací Respektu zatím nemá. U obou mužů našla údajně několika set tisícové částky v hotovosti – ale jak Jaroslav Faltýnek, tak Petr Rafaj jsou dost movití, a existence financí v jejich šuplících a obálkách se dala vysvětlit jejich příjmy. Policie má také několik informací od zaměstnanců ÚOHS, které naznačují, že rozhodnutí úřadu o mýtném, ale i v dalších případech, mohlo být manipulováno. To je zatím podle informací Respektu vše.

Vyšetřování brněnské větve tehdejšího zásahu, kde je podezření na manipulaci veřejných zakázek místními politiky a podnikateli za stovky milionů korun, pokračuje „úspěšně“ a zdá se, že směřuje k obžalobě. V případě Jaroslava Faltýnka a Petra Rafaje (který je pro policii hlavním podezřelým z možné manipulace zakázek na ÚOHS) se minimálně do podzimu – do doby, než dostanou detektivové ke zkoumání elektronické záznamy – nic nového s největší pravděpodobností nestane. Pokud se tedy neobjeví nějaký nečekaný důkaz.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].