Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Ať třeba zůstane na chodbě. Pirátský senátor žaluje kvůli Babišovi celou Unii

Lukáš Wagenknecht chce kvůli střetu zájmů vyřadit premiéra z debat o novém rozpočtu EU

Andrej Babiš  • Autor: Profimedia, TEMP EPA
Andrej Babiš • Autor: Profimedia, TEMP EPA

Senátor Lukáš Wagenknecht (za Piráty) poslal orgánům Evropské unie originálně pojatou padesátistránkovou stížnost, která se novým způsobem vrací k nedořešenému sporu o střet zájmů Andreje Babiše. Žaluje totiž celou Evropskou radu - tedy nejvyšší orgán Unie složený z hlav států a premiérů členských zemí -  za to, že vpouští Babiše na jednání o rozpočtu EU. Žalobou se obrací k Evropskému soudnímu dvoru, orgánu, který má posuzovat evropské právo a hlídat unijní instituce – a to s požadavkem, aby soud proti benevolenci Rady zakročil.

Logika dokumentu, který má Respekt k dispozici, je taková, že Babiš v rámci jednání o unijním rozpočtu spolurozhoduje o dotační politice EU na dalších sedm let. Ve svém rozhodování je přitom podle Wagenknechta ve střetu zájmů, protože dál těží z dotací přidělených koncernu Agrofert. Senátor v dokumentu uvádí, že takový souběh je v rozporu s unijními předpisy a že na to Evropskou radu už letos upozorňoval, ale nic se nedělo. Proto nyní vybízí soudní dvůr, aby Babišův střet zájmů posoudil a případně v Radě zjednal pořádek.

„Ať Babiš zůstane při jednání o rozpočtu na chodbě, nebo ať za něj na radu jede prezident,“ shrnuje svoje požadavky Wagenknecht. Žalobu chce nechat posoudit už před prosincovým summitem EU, kde se bude o rozpočtu na sedmileté období 2021–2027 znovu jednat. Rozhodující roli Babiše při tvorbě budoucího sedmiletého evropského rozpočtu, zejména při vyjednávání zemědělských a strukturálních dotací, Wagenknechtovi ve svých stanoviscích potvrdili na sobě nezávisle tři eurokomisaři.

Senátor Lukáš Wagenknecht
 • Autor: Jakub Plihal
Senátor Lukáš Wagenknecht • Autor: Jakub Plihal

Žaloba směřuje k podstatě věci týkající se Babišova politického angažmá. Agrofert je největším tuzemským příjemcem unijních dotací a výnosy směřují přes svěřenské fondy k Babišovi. To může snadno ovlivnit jeho úsudek ohledně nastavení dotační politiky, například pokud jde o Babišův požadavek, aby Unie nesahala na zemědělské dotace pro velké farmy, jako jsou ty spadající pod Agrofert.

V rozpočtu na příštích sedm let se uvažovalo, že u velkých farem se nebude automaticky násobit dotace počtem hektarů nebo kusů dobytka, ale že při určité velikosti farmy bude zaveden na dotace strop, aby z podpory měly větší prospěch malí zemědělci. Babiš argumentoval tím, že mu nejde o jeho prospěch, ale o celé Česko, kde je malých farem z historických důvodů méně než jinde, a tak by příjmy z unijní zemědělské politiky byly po zavedení stropů menší. Nová dotační pravidla se stále dohadují, na prosincovém summitu mají být kromě brexitu jedním z hlavních témat.

Wagenknechtova žaloba se opírá o stejnou argumentaci, z níž vycházely známé letošní unijní audity Babišova střetu zájmů. Právní servis Komise koncem loňského roku upozornil, že Babiš porušuje nové loňské evropské nařízení o tom, že lidé s vlivem na dotační politiku se mají vyvarovat vlastních hospodářských aktivit, kdy z dotací profitují. Ke stejnému závěru dospěla i předběžná auditní zpráva vydaná letos v létě, o jejíž finální podobě se nyní české úřady s Komisí dohadují. První verze auditní zprávy konstatovala, že Babišovo jednání je v rozporu nejen s unijními pravidly, ale i s českým zákonem o střetu zájmů.

Žaloba k soudnímu dvoru EU podle Wagenknechta souvisí s tím, že střet zájmů premiéra je pro Unii nové bezprecedentní téma ošetřené čerstvou legislativou účinnou teprve od srpna loňského roku, s níž si orgány dosud nevědí rady. Jde o nové unijní nařízení 2018/1046. Unijní audit i Wagenknechtova žaloba se opírají o článek 61, kde stojí, že osoby s vlivem na rozpočet a dotace se „zdrží jakéhokoli jednání“, kdy by z důvodu jejich osobního „hospodářského zájmu“ mohl být „ohrožen nestranný a objektivní výkon funkcí“.

Wagenknecht v letech 2014 a 2015 působil jako Babišův náměstek na ministerstvu financí, ale po 16 měsících kvůli vzájemným neshodám skončil. V posledních letech se Babišově případu věnuje s maximální intenzitou. Letošní unijní audity jsou výsledkem podnětu, který po schválení unijního nařízení poslali loni do Bruselu Piráti spolu s českou pobočkou Transparency International.

Wagenknecht také letos u Nejvyššího správního soudu napadl evropské volby kvůli tomu, že hnutí ANO má díky mediálnímu podnikání koncernu Agrofert výhodu. Soud žalobu odmítl a senátor se poté odvolal k Ústavního soudu.  Wagenknecht poslal rovněž podnět Nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, aby prověřil zastavené přestupkové řízení kvůli mediálním aktivitám Agrofertu, které začalo letos 200tisícovou pokutou pro Babiše. Minulý týden pak podal Wagenknecht další žalobu k českému soudu, kde namítá, že vložení Agrofertu do svěřenských fondů, jež je podstatou Babišovy obhajoby ve všech sporných případech, byla protizákonná klička.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].