Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Politika, Sociální sítě

Solidarita Hry o trůny s uprchlíky rozlítila fanoušky

Herci seriálu se zapojili do kampaně na pomoc uprchlíkům a fanoušci hrozí, že ho přestanou sledovat

Zeď (Hra o trůny) • Autor: HBO
Zeď (Hra o trůny) • Autor: HBO

Uplynul přesně týden, co Hra o trůny překonala další z rekordů sledovanosti, když dlouho očekávaný trailer na novou, šestou řadu slavné televizní série zaznamenal během 24 hodin 30 miliónů zhlédnutí. Nadšené ohlasy ovšem nyní vystřídalo zhořknutí. HBO čelí nevoli části fanoušků, kterou rozlítilo video, v němž jsou herci a herečky seriálu tvářemi kampaně na pomoc uprchlíkům (akci zaštiťuje organizace International Rescue Committee).

Česká pobočka stanice zveřejnila video na své facebookové stránce s dovětkem: „I osazenstvo Hry o trůny může konat trochu toho dobra. Cersei, Jaime, Arya a spol. jsou tváří kampaně na pomoc uprchlíkům.“ Záhy se rozhořela debata mezi těmi, kdo výzvu ocenili, a mezi těmi, kdo ji odmítli s komentáři jako „Výborně, tak tímto jsem s tímhle seriálem nadobro skončil. Vikingové jsou stejně každou sezónou lepší. Podporou islamizace se můžou zařadit do řady vedle ostatních neomarxistických sluníčkřských tupců“. Vše pak vygradovalo právě vyhrůžkou některých fanoušků, že přestanou seriál sledovat.  

Video na YouTube a převažující negativní reakce včetně následného uzavření diskuze ukazují, že nejde o lokální výstřelek. Paradoxní přitom je, že fanoušci si berou za rukojmí dílo, které je velkou měrou právě o uprchlické otázce. Ústředním motivem, který rámuje celý děj ságy, je situace lidí za tzv. Zdí - hranicí, která však prakticky není střežena, protože vyspělé království nevidí důvod ji udržovat a její hlídku financovat.

Vždyť už desítky či stovky let zpoza ní nehrozilo žádné nebezpečí. Za Zdí však nyní povstává nepřítel a rozpoutává masakr, před kterým tamní obyvatelé prchají. Utíkají ke Zdi, za kterou se chtějí schovat a usadit se na tamním území. Hlídka je ovšem ovládána strachem a předsudky a království roky situaci ignoruje; jen pár osvícených varuje, že tu narůstá obří problém.

Hlavní hrdina Jon Sníh se postaví proti většině, která uprchlíky odmítá a nechce, aby hranici překročili. Pochopí, že to není horda krvežíznivých lidí, kteří s nimi chtějí bojovat a znásilňovat jejich ženy. Naopak se v jejich středu utvrdí, že jsou to z valné většiny zoufalí lidé, kteří mají podobné smýšlení a koneckonců i stejného nepřítele.

Sžívání různých mentalit a zvyků probíhá obdobně a je plné excesů. Ty jen posilují předsudky hlídky, které už Sníh nedokáže zvrátit. Vše se obrátí proti němu, napětí narůstá do gigantických rozměrů. Království se mezitím utápí v nejednotě a malicherném hašteření o moc a staré křivdy - a výsledkem je jen posilování skutečného nepřítele za Zdí. Nepřipomíná to něco?

Fanoušci, kteří jsou kampaní Pomoc nemá žádné hranice znechuceni, by ovšem neměli seriál přestat sledovat. Naopak, měli si ho zopakovat a tentokrát nahlédnout hlouběji pod atraktivní vzhled. Mimo jiné přijdou na to, že ani obrovská zeď uprchlíky nezastaví a že předsudky nic nevyřeší.

Z vyjádření HBO na Facebooku je patrné, že tlaku fanoušků nehodlá ustoupit, naopak jim doporučuje zhlédnout další díla, která se dotýkají podobné problematiky.

Čtěte více

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].