Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Trump představil mírový plán pro Blízký východ se vznikem nezávislé Palestiny

Donald Trump • Autor: Profimedia, TEMP EPA
Donald Trump • Autor: Profimedia, TEMP EPA

Americký prezident Donald Trump představil svůj mírový plán pro Blízký východ a řekl, že nabízí realistické řešení v podobě dvou států, tedy vytvoření nezávislé Palestiny po boku Izraele. Jeruzalém podle něj zůstane nedělitelným hlavním městem Izraele, což odporuje palestinským představám. Posléze ovšem doplnil, že hlavní město palestinského státu má být ve východním Jeruzalému, a dodal, že tam USA otevřou velvyslanectví. Podle Trumpa je to poprvé, co Izrael souhlasil se zveřejněním návrhu a mapy pro izraelsko-palestinský mírový plán. Izrael podle Trumpa dělá kroky, které mají umožnit přistoupení k plánu. Prezident dodal, že Palestinci si zaslouží lepší život. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu mu prý sdělil, že řešení musí být výsledkem přímých rozhovorů.

„Izrael dnes dělá velký krok směrem k míru. Mladí lidé napříč Blízkým východem jsou připraveni na nadějnější budoucnost a vlády napříč regionem si uvědomují, že terorismus a islámský extremismus je společným nepřítelem,“ řekl Trump na tiskové konferenci ve Washingtonu po boku Netanjahua. Palestinští představitelé se prezentace blízkovýchodního plánu v Bílém domě nezúčastnili. Trump vzkázal předsedovi palestinské samosprávy Mahmúdu Abbásovi, že Spojené státy a další země budou pomáhat na každém kroku, pokud Abbás zvolí cestu míru. Netanjahu řekl, že přistoupil na jednání s Palestinci, jelikož Trumpův plán považuje za férový. Podle izraelského předsedy vlády plán představuje realistickou cestu k trvalému izraelsko-palestinskému míru. Sámí abú Zuhrí z islamistického hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy naopak označil Trumpovo oznámení za agresivní a řešení otázky Jeruzaléma za nesmyslné s tím, že Jeruzalém bude vždy patřit Palestincům.

Británie pustí do své 5G sítě čínskou firmu Huawei, ale s omezeními

Ilustrační foto • Autor: REUTERS
Ilustrační foto • Autor: REUTERS

Vláda Borise Johnsona učinila zásadní strategické rozhodnutí. Rozhodla, že se čínská telekomunikační firma Huawei bude smět podílet na budování britské 5G sítě. Ovšem s jasnými omezeními - Huawei nebude moci dodávat zařízení do nejcitlivějších součástí sítě, tzv. jádra, ani poblíž vojenských základen a atomových elektráren. Britské tajné služby věří, že tímto způsobem dokáží kontrolovat riziko, které představuje vstup čínské firmy do digitální infrastruktury země. Británie se nerozhodla Huawei z 5G sítě zcela vyloučit kvůli hrozícím ekonomickým škodám.

Rozhodnutí londýnské vlády podle všeho napne vztahy s USA, které požadovaly naprosté vyloučení Huawei. Obávají se, že koncern (obviňovaný z dosud neprokázaných vazeb na čínský režim) se přes uvedená omezení může dostat ke strategické komunikace a předat je do Číny. Američané předem varovali, že v případě vstupu Huawei do britské 5G sítě přehodnotí úzkou spolupráci tajných služeb obou zemí. Londýn ve středu navštíví americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Nový koronavirus se v Evropě poprvé přenesl z člověka na člověka

Cestující na letišti v japonské Ósace; ilustrační foto
Cestující na letišti v japonské Ósace; ilustrační foto

Počet obětí koronaviru přesáhl stovku, počet nakažených dosahuje 4500 a první případ hlásí sousední Německo: 33-letý muž v Bavorsku se nakazil od čínské kolegyně, která byla před nedávnem na návštěvě u svých rodičů ve Wu-chanu, epicentru nemoci. Jedná se o první zaznamenaný případ přenosu viru z člověka na člověka v Evropě a znepokojující je, že k přenosu došlo ve chvíli, kdy čínská žena ještě necítila žádné symptomy onemocnění. Všechna dosavadní podezření, že virus pronikl i do Česka, se zatím nepotvrdila. Koronavirem není podle informací ministra zahraniční Petříčka nakažen ani Čech hospitalizovaný ve Vietnamu. ODS neprosadila ve Sněmovně návrh, aby vláda informovala poslance o opatřeních souvisejících s novým koronavirem. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) navzdory tomu zákonodárce ujistil, že Česko situaci nepodceňuje a není důvod k panice.

V samotné Číně mezitím pokračuje snaha zastavit šíření nemoci. Hongkong od čtvrtka přeruší veškerou vlakovou a trajektovou dopravu z pevninské Číny, počet letů klesne na polovinu a přestanou být vydávány povolenky pro čínské turisty. Správkyně Hongkongu Carrie Lam vyzvala k rychlému návratu všechny obyvatele města, kteří jsou momentálně v pevninské Číně, a dodala, že poté nemají 14 dní vycházet ze svých domovů. V Hongkongu bylo zatím zaznamenáno osm případů koronaviru.

USA chtějí ztlumit obchodní napětí s Evropou. Mají ale silné požadavky

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen
Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen

Obchodní válka mezi USA a Čínou si dává pauzu a pozornost americké administrativy se zaměřuje na Evropu. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen a americký prezident Donald Trump minulý týden v Davosu prohlásili, že uzavřou dohodu, která ztlumí napětí v obchodních vztazích. Nejnovější prohlášení amerických představitelů, kterým se zevrubně věnuje deník Financial Times, ale dává tušit, že to pro EU nebudou jednoduchá jednání. Americký ministr zemědělství Sonny Perdue britskému listu sdělil, že Evropa bude muset změnit své hygienické regulace, aby došlo ke snížení amerického deficitu ve vzájemném zemědělském obchodu. Perdue konkrétně požaduje, aby se do EU směla dovážet chemicky čištěná kuřata, což evropské normy neumožňují.

Již v pondělí jiný vrcholný představitel Trumpovy vlády, ministr obchodu Wilbur Ross, varoval před odvetou za zavedení evropské uhlíkové daně. „Zareagujeme podle toho, jakou konkrétní podobu bude uhlíkové daň mít. Pokud bude v podstatě protekcionistická, tak odpovíme,“ řekl. Spor se týká evropského cíle uvalit tuto ekologickou daň i na zboží dovážené do EU z jiných států.

Náměstek ministra dopravy i šéf dopravního fondu zatím zůstávají

Karel Havlíček • Autor: Matěj Stránský
Karel Havlíček • Autor: Matěj Stránský

První náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček zatím zůstává na svém postu, stejně jako ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) Zbyněk Hořelica, píše server iHned.cz. Oba přitom premiér Andrej Babiš označil za odpovědné za pochybení v případu kontraktu na dodávku e-shopu na prodej dálničních známek za 400 milionů korun. Podle nového ministra dopravy a současně ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka však není možné řešit personální otázky z hodiny na hodinu. Poukázal na to, že SFDI rozděluje ročně 93 miliard korun a není možné takové projekty zastavit. Zároveň však sdělil, že se k personální otázce ve vedení SFDI vrátí během dalších dnů.

Do konce února pak hodlá předložit vládě návrh na reorganizaci ministerstva dopravy včetně struktury náměstků s tím, že i Čoček bude mít možnost se do konkurzu přihlásit. Do té doby nebude personální otázka ve vedení ministerstva na stole. Čoček se zatím pro HN nevyjádřil, zda se svou účastí ve výběrovém řízení počítá. Zmíněná zakázka, kterou měl s Hořelicou na starost, se stala terčem kritiky z řad odborníků, opozice i premiéra Babiše. Cenu přes 400 milionů korun za naprogramování elektronického prodeje dálničních známek považovali za přemrštěnou. Navíc o ní nikdo neinformoval vládu, přestože kabinet se zabývá i mnohem menšími zakázkami. Státní fond se na dodávce a provozu systému dohodl s firmou Asseco Central Europe. Společnost ale minulý týden oznámila, že je ochotná od smlouvy odstoupit bez náhrady. Kvůli tendru skončil ve funkci ministr dopravy Vladimír Kremlík.

Více než půl miliardy pro Slavii Praha

Více než půl miliardy korun zřejmě získá Slavia Praha za přestup svého kapitána Tomáše Součka, který odletěl podepsat smlouvu s anglickým týmem West Ham United. Částka za Součkův se blíží ceně Tomáše Rosického z roku 2001, dosud nejdražšího fotbalisty, který kdy odešel do zahraničí z české ligy. Prozatím hráč zřejmě odejde na půlroční hostování za sto milionů korun; pokud se West Ham udrží v první lize, dojde k přestupu, který Slavii přinese zbytek uvedené částky. Čtyřiadvacetiletý Souček se vzepřel častému trendu v českém fotbale - s odchodem do zahraničí čekal až do chvíle, kdy si vybudoval renomé v domácím klubu, a odměnou mu budou zápasy v nejlepší lize světa.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].