Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Žalobci v pondělí zřejmě zveřejní, zda rozhodli v Babišově kauze

Návštěva Miloše Zemana na Čapím hnízdě, 28.4.2016 • Autor: Matěj Stránský
Návštěva Miloše Zemana na Čapím hnízdě, 28.4.2016 • Autor: Matěj Stránský

Pražské městské státní zastupitelství v pondělí zřejmě zveřejní, zda rozhodlo v kauze padesátimilionové dotace na farmu Čapí hnízdo. V ní je obviněn premiér Andrej Babiš (ANO) a někteří členové jeho rodiny. Lhůta pro rozhodnutí končí v sobotu; server Seznam Zprávy ve čtvrtek napsal, že státní zástupci ji prodlužovat nebudou, dozorující žalobce Jaroslav Šaroch by tak podle webu měl rozhodnout během pátku. Podle mluvčího státních zástupců Aleše Cimbaly ale zatím není jasné, zda bude prodloužena. Pokud by rozhodnutí padlo, nebude nicméně zatím státní zastupitelství sdělovat jeho obsah. Následovat budou administrativní úkony a vzhledem k délce spisu může podle ČTK trvat i více dní, než bude rozesláno účastníkům. Šaroch může podle trestního řádu rozhodnout více způsoby. Kromě podání obžaloby může také trestní stíhání zastavit, nebo postoupit případ jinému orgánu.

Babiš, který je od října 2017 obviněn z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Hrozí mu až deset let vězení. Stíhání čelí kromě Babiše i jeho žena Monika, dcera Adriana Bobeková, švagr Martin Herodes a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál. Kvůli dotaci na stavbu farmy je obviněn i premiérův syn Andrej, jeho případ policie vyloučila k vlastnímu řízení. Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. V kauze byl původně stíhán i první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek a tři další lidé.

Hongkongský aktivista Wong byl obviněn z organizace protestů

Protesty  v Hongkongu • Autor: AP
Protesty v Hongkongu • Autor: AP

Hongkongské úřady zadržely dva prominentní aktivisty hájící demokratická práva Joshuu Wonga a Agnes Chow. Oba byli obviněni z podílu na organizaci nepovoleného protestu před policejní stanicí z 21. června. Následně byli propuštěni na kauci a případ byl odročen na 8. listopadu. Ačkoliv protesty nemají vůdce, Wong je mnohými vnímán jako jejich důležitá tvář - měl totiž významnou roli v prodemokratickém hnutí a vlně „deštníkových“ akcí, v roce 2014. Letos v červnu byl po dvou měsících propuštěn z vězení, kde si za to odpykával trest.  V sobotu se měl konat další protest, organizátoři ho ale odvolali, protože nezískali povolení. Podle agentury AP nicméně není jasné, zda lidé do ulic přesto nevyjdou.

Issac Cheng z vedení strany Demosisto, již Wong spoluzakládal,  řekl, že smyslem zatýkání je zastrašit občany Hongkongu. Prohlásil, že za nitky tahá ústřední komunistická vláda v Pekingu, a vyzval občany, aby bez ohledu na riziko, že budou zatčeni, v protestech pokračovali. Ve středu policie oznámila, že od začátku protestů v Hongkongu v červnu bylo zatčeno 900 osob. Lidé začali původně demonstrovat proti návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, jehož schvalování správkyně Hongkongu Carrie Lam po protestech pozastavila. Demonstrace ale pokračují a jejich účastníci požadují demokratické reformy a vyjadřují obavy z eroze svobod v důsledku sílící kontroly Pekingu.

Hurikán Dorian sílí a míří k Floridě

Vero Beach, Florida - příprava na hurikán • Autor: AP
Vero Beach, Florida - příprava na hurikán • Autor: AP

Florida se připravuje hurikán Dorian. Úřady začaly kvůli blížící se bouři distribuovat pytle s pískem, obchodníci navážejí zásoby dřevěných desek, jimiž lidé chrání své domy. Motoristé si naplňují nádrže aut a v oblasti mysu Canaveral už chybí zásoby benzinu. Regály s jídlem a vodou v obchodech na pobřeží Floridy zejí prázdnotou, píše web ct24.cz. Trasa hurikánu Dorian ale zatím není zcela jistá, Florida proto dosud nenařídila evakuaci. Meteorologická služba AccuWeather očekává, že hurikán dorazí k atlantickému pobřeží Floridy nebo možná Georgie v noci z neděle na pondělí středoevropského času.

V Karibiku, odkud se blíží, příliš škod nenapáchal. Ale teď sílí a meteorolog Dan Kottlowski varoval, že živel může zasáhnout téměř celou Floridu a že plnou silou udeří zřejmě na pobřeží mezi Miami a floridským Melbourne. V jeho trase by se v tom případě ocitlo i Palm Beach, kde se nachází sídlo amerického prezidenta Donalda Trumpa Mar-a-Lago. Šéf Bílého domu už kvůli živlu zrušil plánovanou víkendovou návštěvu Polska. Národní středisko pro hurikány  uvedlo, že bouře může dosáhnout síly až 4. stupně hurikánu, čemuž odpovídá vítr o rychlosti nejméně 209 kilometrů za hodinu. „Pokud k pevnině dorazí jako hurikán třetí nebo čtvrté kategorie, je to vážné. Postihne to hodně lidí,“ citovala agentura AP odborníka Briana McNoldyho z univerzity v Miami.

Na ministerstvu kultury končí mluvčí i náměstek Mačák

Lubomíra Zaorálka (ČSSD) prezident Miloš Zeman jmenoval 27. srpna 2019 na Pražském hradě ministrem kultury • Autor: ČTK
Lubomíra Zaorálka (ČSSD) prezident Miloš Zeman jmenoval 27. srpna 2019 na Pražském hradě ministrem kultury • Autor: ČTK

Post politického náměstka na ministerstvu kultury opouští Alois Mačák (ČSSD). Odchází po dohodě s novým ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem ke konci října. Končí i tisková mluvčí resortu Martha Häckl, řízením tiskového oddělení je dočasně pověřen Jan Chmelíček. Zaorálek řekl, že v posledních hodinách došlo k tak vážným profesionálním pochybením, že se mluvčí rozhodl odvolat z funkce. „Už v prvním týdnu zjišťuji, že někteří lidé nefungují a že musím dělat rychlé kroky,“ dodal Zaorálek v rozhovoru pro Blesk.cz. Pozastavil se i nad tím, jak ministerstvo v současné době funguje, a některé způsoby označil za nepřijatelné. „Způsob rozhodování a transparentnost toho, co se tam děje, přináší velké problémy. Tempo práce mě trochu vyděsilo,“ uvedl.

Mačák musel před třemi lety skončit jako náměstek olomouckého hejtmana a prostějovský radní poté, co nedokázal vysvětlit statisícové dary od soukromých firem. Pak se pokoušel rezignaci do politiky vrátit. Strana ho však odmítla v roce 2016 zařadit na kandidátní listinu pro krajské volby. Argumentovala mimo jiné právě kauzou nevysvětlených darů. To kauza však nezabránilo, aby se v srpnu loňského roku stal politickým náměstkem na ministerstvu kultury. Zaorálek na ministerstvo nastoupil v úterý poté, co ho jmenoval prezident Miloš Zeman. Skončil tak víc než čtvrt roku dlouhý spor o obsazení funkce. Zeman nejprve otálel s odvoláním Staňka, následně odmítl na jeho místo dosadit kandidáta ČSSD Michala Šmardu. Ten se po tlaku hlavy státu a prezidenta nakonec o post přestal ucházet a ČSSD místo něj navrhla někdejšího šéfa diplomacie.

Radnice Prahy 6 zakryla sochu Koněva

Socha sovětského maršála Ivana Koněva; 22. srpna 2019; ilustrační foto • Autor: ČTK
Socha sovětského maršála Ivana Koněva; 22. srpna 2019; ilustrační foto • Autor: ČTK

Praha 6 zakryla v pátek dopoledne kontroverzní pomník sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, který někdo v noci na 22. srpna polil barvou a popsal. Podle radnice je to nejlevnější a zároveň nejúčinnější způsob ochrany pomníku. Socha však zůstala zakrytá jen asi hodinu a půl. Plachtu, která ji zakrývala, strhl na zem prokremelský aktivista. Muž, který se zakrytím Koněvova pomníku nesouhlasí, České televizi řekl, že je připraven se vrátit, pokud by na něj někdo znovu plachtu umístil. Podle informací Deníku N se jednalo o proruského aktivistu Jiřího Černohorského.

Černohorský se v minulosti pohyboval v blízkosti prezidenta Miloše Zemana. Byl například pozván na Pražský hrad na oslavy 28. října a dostal se i do štábu hlavy státu v TOP Hotelu Praha, kde prezident slavil své vítězství ve volbách. Deník Aktuálně.cz loni popsal jeho vystupování na demonstraci při návštěvě německé kancléřky Angely Merkel v Praze.  Praha 6 nyní incident řeší s policií. Zakrytí sochy zdůvodňovala radnice tím, že se ji tak snaží ochránit. „Stavíme lešení, abychom sochu ochránili před dalšími vandalskými útoky. Nejsme apriorně proti tomu tady sochu mít, ale nejsme schopni ji efektivně ochránit,“ uvedl mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek. Sochu chce radnice zakrýt do doby, než se rozhodne, co dál. O jejím osudu budou jednat 12. září zastupitelé Prahy 6. „Není to ale tzv. deadline, do kterého bude jasno. Ozvali se nám již dva zájemci, kteří by ji chtěli do svých muzeí,“ řekl Šrámek.

Austrálie zhoršila prognózu Velkého bariérového útesu

Ilustrační foto • Autor: Toby Hudson/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Ilustrační foto • Autor: Toby Hudson/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Vyhlídky na budoucnost Velkého bariérového útesu jsou velmi špatné, a to především kvůli klimatickým změnám, které způsobují zvyšování teploty mořské vody. Australský úřad pro správu mořského parku Velký bariérový útes tak Australský vládní úřad tak zhoršil prognózu této přírodní památky UNESCO na nejnižší možnou úroveň. Hodnocení stavu nejrozsáhlejšího korálového systému světa vydává každých pět let. V roce 2014 označil perspektivu systému za špatnou, nyní je prognóza ještě o stupeň horší. Úřad přitom zdůraznil, že hlavní hrozbou pro útes nacházející se u severovýchodního pobřeží Austrálie jsou klimatické změny. Ke zhoršení stavu přispívá ale také nadměrný rybolov, stavební aktivity na pobřeží či vypouštění odpadních vod.

Úřad ve zprávě poukazuje na rozsáhlé blednutí korálových kolonií, kterým byly v letech 2016 a 2017 zasaženy dvě třetiny útesu. Blednutí nastává, když se koráli v důsledku oteplování mořské vody začnou zbavovat barevných řas, které jim dopravují výživné látky. Lehce vybledlí koráli se mohou při poklesu teploty vody ještě vzpamatovat, hůře postižení „hladovějící“ koráli jsou náchylnější k nemocem a hynou. Zhoršování stavu Velkého bariérového útesu má přitom dopad na místní komunity a turistický průmysl. Nová zpráva by mohla vést k tomu, že by UNESCO zařadilo příští rok Velký bariérový útes mezi ohrožené památky.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].