Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Babiš: Příští schůzka s prezidentem je do září poslední

Premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda ČSSD Jan Hamáček po jedné ze schůzek s prezidentem • Autor: ČTK
Premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda ČSSD Jan Hamáček po jedné ze schůzek s prezidentem • Autor: ČTK

Kdo cítí po více než dvou měsících jistou únavu z tanců kolem výměny ministra kultury, měl by se obrnit trpělivostí. Krize totiž možná ještě nějakou dobu potrvá. Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že pokud se situace na ministerstvu kultury nevyřeší na jeho schůzce s prezidentem Milošem Zemanem 24. července, pravděpodobně bude jednání pokračovat až po prázdninách.  „Podle mého názoru už to bude asi moje poslední schůzka, protože pokud to nevyřešíme teď, tak už to zkrátka nevyřešíme,“ řekl Babiš. Posléze ale zmínil, že se to týká prázdnin. Předseda vlády předpokládá, že se Zemanem bude hovořit i předseda ČSSD Jan Hamáček.

Babiš s Hamáčkem po úterním setkání novinářům sdělili, že o schůzku kvůli sporu o výměnu ministra kultury požádají prezidenta společně. Podle šéfa ČSSD je ale v pořádku, že tak Babiš učinil sám. Zeman při poslední schůzce s Hamáčkem 12. července uvedl, že je připraven k 31. červenci vyhovět Babišově návrhu na odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Podle Hamáčka také řekl, že ohledně nominanta ČSSD na ministra kultury Michala Šmardy vyčká na rozhodnutí pondělního předsednictva ČSSD. To potvrdilo setrvání na dosavadních návrzích ČSSD, tedy že se vše musí vyřešit do konce měsíce,  a zároveň Hamáčškovi uvolnilo ruce ohledně demise ministrů za ČSSD a případného odchodu z vlády. Podle představ ČSSD se tedy musí situace odblokovat příští týden.

Ministři G7 volají po přísné regulaci kryptoměn

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Digitální měny musí podléhat nejvyšším regulačním standardům, aby se zajistilo, že se nepoužívají k praní špinavých peněz a že jejich uživatelé jsou ochráněni. Na summitu ve Francii se na tom shodli ministři financí skupiny sedmi nejbohatších zemí světa G7. Jednání dominoval plán Facebooku zavést vlastní digitální měnu libra. Facebook přišel se svým nápadem v době, kdy mezi politiky narůstají obavy z přílišného vlivu velkých technologických firem a jejich snahy o vstup do oblastí, o kterých dosud rozhodovaly vlády. Jako je například právě vydávání měn. Kanadský ministr financí Bill Morneau uznává, že nové technologie mohou přinést výhody. Lidé však podle něj nechtějí pouze to, aby vše bylo levné, ale aby to bylo i bezpečné.

Ministři se také zabývali i tím, jak nejlépe zdanit velké technologické společnosti. Francie chce využít svého předsednictví v G7, aby získala podporu pro minimální zdanění podniků, které by mělo zabránit technologickým firmám ve snaze převádět zisky do zemí s nízkými daněmi. Ministři se shodli, že minimální daň by přispěla k zajištění toho, že firmy odvádějí spravedlivý podíl na daních. Setkání se uskutečnilo v době rostoucí globální hospodářské nejistoty způsobené obchodním napětím mezi Spojenými státy a Čínou. Hrozí, že zpomalení globálního obchodu podkopá dlouhotrvající oživení.

Vláda oznámí svého kandidáta na eurokomisaře během prázdnin

Věra Jourová • Autor: Milan Jaroš
Věra Jourová • Autor: Milan Jaroš

Premiér Andrej Babiš na návštěvě Jihočeského kraje oznámil časový plán, během něhož se bude vybírat český zástupce do Evropské komise. Vláda oznámí, koho do Bruselu vyšle, během prázdnin. Podle Babiše čeká na to, zda nová předsedkyně Evropské komise Ursula von den Leyen skutečně bude po každé zemi požadovat dva kandidáty, jak dříve prohlásila. Babiš zatím veřejně projevuje vcelku vlažný postoj k možnosti, která se jasně nabízí – tedy ze by v komisi zůstala dosavadní eurokomisařka Věra Jourová. Řekl jen, že v uplynulých pěti letech odvedla hodně práce.

Jak ale zjistil Respekt počátkem týdne, Jourová se „z vládních kruhů“ dověděla, že ji kabinet do EK vyšle znovu. Ani tak ale nemá úplně vyhráno – během tradičního parlamentního grilování kandidátů do komise by mohli europoslanci potrápit zejména kvůli problémům jejího stranického šéfa. Babiš také řekl, že s von der Leyenu telefonicky hovořil a že se snaží přenášet do Bruselu české představy, konkrétnější ale být nechtěl. V minulosti premiér řekl, že by si přál pro Česko silnější portfolio, než je nynější oblast spravedlnosti, ochrany spotřebitele a rovných příležitosti mužů a žen. Zmiňoval oblasti vnitřního trhu nebo digitalizace.

Peking obviňuje pražského primátora z narušení čínsko-českých vztahů

Zdeněk Hřib • Autor: Matěj Stránský
Zdeněk Hřib • Autor: Matěj Stránský

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) čelí nařčení Pekingu z narušování čínsko-českých vztahů. Podle mluvčího čínského ministerstva zahraničí Keung Šuanga se pražské vedení zachovalo špatně v otázce čínské národní suverenity a jejím záměrům směrem k Tibetu i Tchaj-wanu. Zároveň v prohlášení vyzval politiky, aby své postoje přehodnotily. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se proto chce co nejdříve setkat s čínským velvyslancem. Česká diplomacie upozornila, že nemůže zasahovat do rozhodování samosprávy. Čína tak zřejmě reagovala na dřívější Hřibovo prohlášení, kdy primátor oznámil změnu takzvané sesterské smlouvy - tu podepsalo město pod vedením bývalé primátorky Adriany Krnáčové (ANO) v roce 2016.

Třetí článek této smlouvy zakotvuje stanovisko, že Praha uznává jednotnou Čínu - tehdejší vedení podpis obhajovalo i tím, že Peking tak podmiňoval plánované zapůjčení pandy. Současné vedení města však chce od začátku roku tento bod odstranit, a pokud se mu změnu nepodaří vyjednat, hrozí i vypovězení smlouvy. „Vyjmutí nadbytečné politické deklarace ze smlouvy o partnerských městech mezi Pekingem a Prahou nevnímám jako narušování česko-čínských vztahů,“ uvedl primátor a dále do Pekingu vzkázal, že by se Čína měla zaměřit na plnění investic, které Česku přislíbila. Upozornil také , že kvůli postupu vedení české metropole Čína zrušila turné orchestru PKF - Prague Philharmonia na svém území. Což podle primátora ukazuje, že Čína není spolehlivý obchodní partner.

Prezident svazu průmyslu Hanák se chlubí podivnou profesurou

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák uprostřed • Autor: René Volfík/FOTOREPO
Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák uprostřed • Autor: René Volfík/FOTOREPO

Prezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky se chlubí podivnou profesurou, píše web ct24.cz. Čestný titul Jaroslavu Hanákovi udělila oxfordská Akademická unie, která ale nemá nic společného s proslulou univerzitou. Nezisková organizace podle The Times naopak ocenění, tituly a profesury prodává za tisíce liber. Čestnou profesurou se Hanák pochlubil na počátku července. Na webu svazu je vyfocen, jak pózuje v ceremoniálním oděvu s diplomem z dílny Akademické unie. Ta sice pro prezentaci používá fotografie z Oxfordské univerzity, totožný logotyp a nabízí i přístup k exkluzivním oxfordským přednáškám, ale zaštiťuje ji The Europe Business Assembly (EBA), firma s kancelářemi v Oxfordu a na Ukrajině, kterou založili Anton a Ivan Savvovovi s cílem vydělat na falešných akademických oceněních.

Podle informací The Times si otec se synem prodejem ocenění a členství v organizacích přišli od počátku tisíciletí na miliony liber. Ceny podvodných certifikátů se pohybují v řádu tisíců liber, VIP balíček přijde na 9300 liber. Zaměstnanci ukrajinské firmy prý oslovovali jednotlivce i společnosti z rozvojových zemí a východní Evropy s tím, že byli nominováni na prestižní ceny. Ty, kteří reagovali pozitivně, společnost požádala o zaplacení nákladů spojených s udílením cen. Minulý rok firma oslovila právě i Hanáka. S kým konkrétně komunikoval, si prezident svazu nepamatuje, jak uvedl pro server Seznam zprávy. Bližší informace si podle svých slov nehledal, ale nabídka prý nezněla špatně. Hanák také potvrdil, že celý proces nebyl zdarma. „Platil jsem ceremoniál, ubytování a letenky. Jestli je v tom cena diplomu, to nevím,“ řekl Seznamu.

Trojitá duha mate meteorology

Autor: SAXAPHONEJAN/BBC WEATHER WATCHERS
Autor: SAXAPHONEJAN/BBC WEATHER WATCHERS

Výjimečný fenomén zachytil podle britské stanice BBC fotograf nad jezerem Loch Lochy v severním Skotsku. Nad vodou se totiž utvořila dvojitá duha, přičemž uprostřed jedné z duh byla k vidění ještě jedna další. Meteorologové jev označili za „mimořádně vzácný“ a jako takový pro ně trochu záhadný. Jak řekl Simon King, který na BBC moderuje předpovědi počasí, on i jeho kolegové si nad přičinami toho fascinujícího jevu lámou hlavu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].