Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

ČSSD odpovídá Zemanovi: Na Šmardovi trváme

Sociální demokracie zatím zůstává ve vládě, Babiš a Zeman mají čas do konce července

Vedení ČSSD; ilustrační foto  • Autor: Matěj Stránský
Vedení ČSSD; ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský

Andrej Babiš má šestnáct dní na to, aby s Milošem Zemanem vyjednal jmenování Michala Šmardy ministrem kultury, nebo aby na prezidenta podal kompetenční žalobu. Tak se dá shrnout výsledek pondělního jednání předsednictva ČSSD, které se rozhodovalo o dalším postupu v současné vládní krizi.

„Pan prezident chtěl minulý týden stanovisko předsednictva sociální demokracie, tak tady je,“ oznámil na tiskové konferenci po jednání předseda Jan Hamáček. Pokud Babiš požadavky ČSSD nevyjedná, měli by ministři ČSSD podat demisi. Svůj postup sociální demokraté obhajují tím, že jim koaliční smlouva zaručuje možnost volně jmenovat a odvolávat své ministry, a také tím, že prezident podle ústavy musí navržené ministry jmenovat. Hájí tedy prý pouze svá práva.

Nominantem ČSSD zůstává místopředseda strany Michal Šmarda. „Žádné jiné jméno se nominovat nechystáme,“ ujišťoval Hamáček. Prezident přitom minulý týden Šmardu zpochybňoval a od ČSSD chtěl, aby předsednictvo jeho nominaci potvrdilo. To se tedy stalo.

Sociální demokraté se tak zároveň snaží přenést zodpovědnost za další jednání na Andreje Babiše. Hamáček se jednat s prezidentem nechystá. „Premiér navrhuje ministra, prezident ho má podle Ústavy jmenovat. Není to teď tedy na nás, ale na Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi,“ vysvětlil místopředseda strany Ondřej Veselý.

Toto rozhodnutí sociálních demokratů má i taktický význam. „Je pro nás výhodné, když Babiš chodí za prezidentem, a pak před Hradem smutně vysvětluje, proč se mu nepodařilo nic vyjednat,“ vysvětloval posléze s úsměvem jeden z účastníků jednání.

ČSSD se zároveň hodí, že tímto způsobem může premiéra tlačit do střetu s prezidentem. Babišovi totiž na pokračování vlády s ČSSD očividně záleží. Pokud však  Zeman bude dál odmítat jmenování Šmardy, může ho k tomu premiér donutit kompetenční žalobou. A tím vládu ještě zachránit.

Sám Babiš dokonce na jednání vedení sociálních demokratů dorazil a pokoušel se tu ČSSD obměkčovat. Pronesl prý asi desetiminutovou řeč a zase odjel. „Požádal mě pan předseda Hamáček, abych přišel na předsednictvo. Není to úplně obvyklé, ale mně záleží na tom, aby ta vláda fungovala dál, protože ta vláda funguje dobře,” uvedl před odjezdem premiér.

Hamáček totiž musel na jednání hájit, aby sociální demokraté ve vládě vůbec zůstali. Řadě krajů se další pokračování ve vládě s hnutím ANO za současných okolností vůbec nezamlouvá. Platí to především o Plzeňském, Karlovarském a Ústeckém kraji, ale také do velké míry o Jihomoravském a o Praze.

Přesto se vedení ČSSD usneslo na variantě, která odchod z vlády minimálně odkládá. A to na konec července, kdy prezident Zeman slíbí, že z postu ministra kultury odvolá Antonína Staňka. Ministerský post nemůže zůstat neobsazený - a ČSSD nechce jmenovat nikoho jiného než právě Šmardu.

Ani možnost, že by krátce post převzal Jan Hamáček, tedy pro ČSSD nepřipadá v úvahu. Naopak, pokud k 1.srpnu nebude Šmarda ministrem kultury, měli by podle vedení ČSSD ministři na pokyn Jana Hamáčka podat demisi.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].