sobota 22. 4. 2017

Denní menu

Komentovaný výběr toho nejzajímavějšího ze světových médií od pondělí do soboty.

„Mluvím s tajemnou Lanou Del Rey?“ ptá se volající a hlas na druhém konci kontruje otázkou: „A volá mi ta jedinečná Courtney Love?“ Tak začíná unikátní telefonát mezi dvěma nechvalně proslulými osobnostmi popkultury, které si kromě popularity užily i dost kritiky a odsudků. Motivovaných často jen tím, jak naplňují roli ženy v šoubyznysu proti obecným očekáváním. Obě ostatně psaly a zpívaly o Hollywoodu a kultuře celebrit, o mocných mužích i posedlosti slávou, jež se jich bezprostředně týká.

„Pojďme jen tak začít… Třeba, jak v tvém klipu Malibu hoří palmy. Nikdy jsem si nemyslela, že to je doopravdy,“ otevírá přes úvodní rozpaky Lana Del Rey. „Myslíš v časech, kdy byly v rokenrolu ještě velké peníze? Můj bože, Lano, zapalovat palmy, to byla zábava. Ty sis myslela, že to byly zvláštní efekty?“ užívá si hovor hned od počátku Love.

Reklama
Reklama

Záznam telefonické konverzace mezi Courtney Love a Lanou Del Rey, jejíž album Lust For Life se brzy objeví na trhu, přináší magazín Dazed & Confused. Povídání obou žen meandruje od vzájemných poklon a drobných detailů, které zobrazují, co to je být celebritou, až k tvorbě - a vše je špikováno vzpomínkami na večírky s Carrie Fisher a Elizabeth Taylor.

https://www.youtube.com/watch?v=35cTIXoBnuw

 

Reklama
Reklama
Reklama
Sledujte Denní menu na Twitteru
@dennimenu

Přihlaste se k newsletteru a žádné Denní menu vám už neunikne

Přihlášením se k odběru souhlasíte se zpracováním osobních údajů, více informací.

Středa, Šest ráno, Kabir Ahmed už několikrát zamáčkl zvonící budík. Teď ale opravdu musí vstávat. Jen se rychle oblékne a vklouzne do bot; aniž si dal snídani nebo jen kávu, potichu za sebou zavře dveře bytu v newyorském Queensu, kde ještě spí jeho matka, manželka a tři děti. Kabir Ahmed vyráží do práce. Plastický vhled do prostředí newyorských pouličních prodejců rychlého občerstvení přináší reportáž A Day in the Life of a Food Vendor, kterou pro The New York Times napsala novinářka a přední food kritička Tejal Rao.

Na ulicích New Yorku jich člověk najde přes 10 tisíc – prodejců jídla, kteří stojí u svého stánku nebo v pojízdném přívěsu. V horku, dešti i sněhu nabízejí hot dogy, rýžové nudle nebo mexické speciality. Zároveň kromě nepřízně počasí čelí přísným městským vyhláškám i pokutám za to, když jejich vozík špatně parkuje nebo z něj náhodou trčí krabice.

Reklama
Reklama

Kabir Ahmed prodává kuře a rýži na dvacet způsobů a člověk se u něj nají za šest dolarů i s nápojem. Chtěl by zdražit, ale bojí se, že přijde o zákazníky. Do New Yorku přišel před třiadvaceti lety z Bangladéše, kde na univerzitě studoval obchod a účetnictví, ale v Queensu práci nemohl najít měsíce.

Snil o vlastním byznysu. Po mnoha příležitostných jobech se mu společně s obchodním partnerem mu nakonec podařilo koupit povolení k prodeji jídla na ulici, kterých je v New Yorku omezený počet. Stálo je 25 tisíc dolarů a splácejí je dodnes.

Přívěs mu na místo na Greenwich Street přiváží smluvní řidič a už je naplněný surovinami od dodavatele. Krátce před osmou se Ahmed pouští do práce: obléká si zástěru a krájí zeleninu. Z přívěsu se nehne do pozdního odpoledne a nejbližší toalety jsou v obchodním domě přes ulici. Pracuje v naprosté tichosti a soustředění: „Kdybych si pustil muziku, tak by mě to rozptylovalo, a určitě bych zapomněl na sůl,“ poznamenává jen.

Reklama
Reklama