Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Denní menu, Společnost

Jak vedro ovlivňuje náš jídelníček

Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer
Autor: Ilustrace Pavel Reisenauer, Ilustrace - Pavel Reisenauer

I dnešní teploty se mají opět šplhat k nelítostné pětatřicítce a úřady varují před neopatrným pobýváním v otevřené městské výhni. Předpověď sice naznačuje možnost bouřek, ale pokud vůbec přijdou, budou krátké a teploty příliš dolů nesrazí.

Nezvyklá délka současné horké vlny zvedla mezi redaktory The New York Times spotřebu ledové kávy, snížila chuť na hamburgery a probudila jejich zvědavost, jaký dopad mají vysoké venkovní teploty na lidský apetit. Oslovili s tím tématem několik expertů na výživu obyvatelstva a zde je jejich průvodce často kladenými, nejběžnějšími dotazy.

1­. Opravdu může horko ovlivnit naši potřebu jíst?

„Ano,“ říká emeritní profesorka dietologie a veřejného zdraví Newyorské univerzity Marion Nestle. I když to nejde úplně zobecnit, menší chuť k jídlu než obvykle cítí v horkém počasí hodně lidí , přičemž podle prof. Nestle je důvodem fakt, že jído zvedá v těle horkost. „Když sníte větší množství koncentrovaných kalorií, rozběhne se metabolický proces, v jehož důsledku se organismus zároveň zahřívá,“ říká profesorka Nestle. „A když je kolem vás horko, nemáte moc velký zájem vyrábět si ještě navíc tepelnou vlnu i ve svém těle.

2. Mění se v teplém počasí typy jídla, které konzumujeme?

Pravděpodobně ne. Řada existujících studií – včetně například podrobné práce „Výživové potřeby v horkém počasí“ , manuálu americké armády pro vojáky na bitevním poli z roku 1993 – sice naznačuje, že v horkých dnech dáváme přednost lehkému salátu před biftekem, ale oslovení experti pro to nenacházejí dost opravdu tvrdých vědeckých dat. Jak říká deníku NYT pediatrička a dietoložka z Kolumbijské univerzity Sharon Akabas, vliv vnějšího prostředí na skladbu a cykly naší stravy byl v minulosti silnější než dnes, kdy jej vymazala každodenní dostupnost široké škály potravin.

3. Jaké jídlo je ve vedru nejlepší?

Tady se asi těžko někdo splete: ovoce a zelenina. Ve vedru je totiž zásadní udržet v těle dostatek vody a tu ovoce i zelenina obsahují velké množství.

4. Pomůže v boji s horkem ostře kořeněné, pálivé jídlo?

Záleží na tom, kde ho konzumujete. Je totiž fakt, že pálivé jídlo vyráží mnoha lidem na těle pot, který je může ochladit. Ale v opravdu nebezpečném počasí - tedy horkém a vlhkém - se pot neodpařuje a sebepálivější čína tedy nepomůže, spíš naopak.

I když zítra mají teploty klesnout, už na neděli a dál předpověď zase ukazuje rtuť velmi vysoko. Proto zájemci možná ocení 55 receptů na jídla pro pětatřicet stupňů Celsia.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].