Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Hlavní chod

Bájný ocet

Dnes si hoví na poličkách v kuchyních, ale v minulých stoletích byl i renomovanou domácí dezinfekcí. Ocet s košatým příběhem se jmenuje ocet čtyř zlodějů.

Kdy a kde přesně vznikl kouzelný elixír zvaný ocet čtyř zlodějů, to se neví. O jeho autorství se přetahují nejrůznější města v Provence, ale většinou vyhrává Marseille. Nejspíš proto, že je to největší město v regionu a také utrpělo nejvíce ztrát během morové epidemie před více než tři sta lety. Právě tato událost dodala dezinfekčnímu octu legendu, proslulost a následně marketinkový nástroj. Ocet čtyř zlodějů se dnes prodává především ve Francii a často je „vlajkovou lodí“ nejrůznějších bioobchodů. Najde se jak na regálech s podpůrnými léčivými produkty, tak s kuchyňskými ingrediencemi.

Černý mor, který zasáhl Marseille v roce 1720, propukl kvůli nedodržení karantény obchodní lodi s látkami ze Sýrie. Město se nakazilo ze štočků hedvábí, z nichž vyskákaly nakažené krysy. V průběhu epidemie vymřelo přibližně 60 procent obyvatel. Tehdejší protiepidemická opatření při podobných nákazách zahrnovala zákazy vycházení, shromažďování a opouštění města, svou roli hrála také dezinfekce. Ocet se od nepaměti používal při domácím úklidu a ze záznamů z doby epidemie lže vyčíst, že se s ním v domech nebožtíků umýval nehořlavý domácí mobiliář, především kovy a sklo. Ostatní se pálilo.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 30 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].