Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Volební strategie

Snaha oslovit mladé vítězí nad obavami. Čeští politici po západním vzoru sázejí na TikTok

Po měsících zvažování rizik opatrně vstupují strany i instituce na čínskou sociální síť, na které už nejsou jen teenageři

 Bodovat na TikToku. (Alena Schillerová) • Autor: Milan Jaroš
Bodovat na TikToku. (Alena Schillerová) • Autor: Milan Jaroš

O proměně vztahu (nejen) evropských institucí k TikToku neexistuje výmluvnější ukázka než dva titulky dvou evropských médií k textům zveřejněným rok po sobě. „Evropský parlament zakázal svým zaměstnancům používat TikTok z ,kyberbezpečnostních důvodůʻ,“ informoval na konci loňského února server Politico. A teď jeden z konce letošního února: „S přípravou tiktokové kampaně Evropského parlamentu před volbami vyvstávají bezpečnostní rizika,“ napsal server Euractiv.

Skutečně. Evropský parlament, který se ještě loni na podzim zdráhal na síť z dílny čínské firmy ByteDance vstoupit, dnes ze svého oficiálního účtu vysvětluje, proč své rozhodnutí mění. „Protože jste tu vy, Evropský parlament je volen vámi a reprezentuje vaše zájmy,“ sděluje instituce nově naskakujícím sledujícím.

Doplňme ještě americkou zprávu s rovněž poněkud podezřelým pozadím. Letos v únoru během Super Bowlu (v USA mimořádně sledovaného finále amerického fotbalu) vstoupil na TikTok Joe Biden. Stalo se tak v čase, kdy má část federálních úředníků na aplikaci zakázaný přístup a část zákonodárců – těch demokratických, ale zejména republikánských – volá po úplném zákazu aplikace (jak to s odůvodněním, že aplikace ohrožuje „svrchovanost a bezpečnost“ země, v roce 2020 udělala například Indie).

Je jasné, že se něco zásadního změnilo. Snaha obou politických institucí – Evropského parlamentu i prezidenta Spojených států – přitáhnout k sobě mladé voliče na jim blízké platformě pomalu vítězí nad obavami (především z toho, že firma ByteDance, která získává skrze aplikaci spoustu citlivých dat o jejích uživatelích, může být propojena s vládou komunistické Číny). A naznačená tendence pomalu prosakuje i do českých politických vod.

Spíše opatrně

Na tomto místě je nezbytná alespoň rychlá připomínka toho, co vše se kolem TikToku v Evropě a ve světě před rokem dělo. Bezpečnostní úřady postupně jako domino vydávaly doporučení občanům svých států nemít TikTok v telefonu. Státním zaměstnancům to často rovnou zakazovaly. Podobné varování vydal i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Tyto kroky nediktoval žádný důkaz konkrétního zneužití.

Hlasy z bezpečnostní komunity vysvětlovaly, že výstraha byla preventivního charakteru. Nikdo dnes přesně neví, jaké jsou zájmy Číny směrem k získaným datům. Varování vycházelo z prostého faktu, že TikTok sbírá větší množství dat, než ke svému fungovaní potřebuje, a především z toho, že podléhá čínskému právnímu systému (a západní bezpečnostní složky nemají informace o tom, co se se zmíněnými daty děje).

Už tehdy se ozývala řada hlasů, které restrikce odmítaly. Mezi argumenty zaznívalo, že podobná doporučení a zákazy by měly vznikat rovněž vůči společnosti Meta (pod kterou spadá Instagram či Facebook) nebo síti X, které rovněž sbírají větší množství dat, než kolik jich k fungování potřebují. Kritika pramenila i z toho, že varování nebylo opřeno o konkrétní příklady zneužívání dat. „Myslím, že nic nového se za ten rok neobjevilo,“ shrnuje dnes expert na technologie a šéfredaktor serveru Lupa.cz David Slížek, který byl jedním z tehdejších opatrných hlasů. 

Na TikToku zatím v Česku stihlo zabodovat ANO. Nikoli jako hnutí, ale spíše jako aktivita jeho lídrů v čele s předsedou Andrejem Babišem a místopředsedy Alenou Schillerovou a Karlem Havlíčkem. První dva zmínění vstoupili na síť v minulém roce, Havlíček pak minulý měsíc a dnes dohromady sbírají statisíce zhlédnutí a s nimi možná i potenciální nové voliče (o nárůstu podpory u středoškoláků právě ve prospěch ANO jsme psali nedávno).

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 30 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].