Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovor: Karel Řehka

Ne, fakt nemáme vystaráno

S náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou o ruské touze po pomstě, pudu sebezáchovy a nutnosti mluvit s lidmi fér

Autor: Milan Bureš
Autor: Milan Bureš

Na velitelském shromáždění v sídle ministerstva obrany jste minulý týden řekl, že „válka v Evropě není nemyslitelná a nestihneme se na ni nachystat, pokud se nebudeme připravovat dlouhodobě už v míru“. Za jak vážné riziko považujete, že se ruská agrese přesune z Ukrajiny do Evropy, včetně Česka?

Vždycky může být nějaký potenciál eskalace, třeba nechtěný. V minulých měsících jsme tady měli střelbu na alianční letoun z ruské strany, která naštěstí dopadla dobře. Měli jsme tu rizikové přelety ruských letadel, také pád rakety na území Aliance. Co podobného se ještě objeví, nelze předvídat, každá jednotlivost na sebe může nabalovat další věci. Svoje slova jsem myslel spíše z dlouhodobého pohledu. Nevíme, jak přesně válka skončí a jaké Rusko z ní vyjde. O čem jsem ale bytostně přesvědčen, je, že pro nás rozhodně nebude v budoucnu bezpečnější, naopak. A bude také méně předvídatelné, agresivnější a podle toho, jak dopadne na bojišti, také třeba frustrovanější, bude mít touhu po pomstě. Podívejte se na jeho rétoriku: jsme ve válce a jsme ve válce se Západem a s NATO. Takže to, co se děje na Ukrajině, Rusko vztahuje vůči nám. 

Je ale riziko přesunutí války k nám reálné? Rusko přece nedobylo ani Kyjev. 

Takhle to lidé často vnímají. Co nám hrozí, když Rusko nesplnilo na Ukrajině své cíle, nedobylo ji? My jako armáda tímhle směrem uvažovat nemůžeme. Při budování obrany se nemůžeme dívat jen na to, že když nás v následujícím měsíci, roce nikdo přímo neatakuje, tak máme vystaráno. Musíme uvažovat v daleko delším horizontu v řádu pěti, deseti, patnácti let. 

Proč je to nutné?

Vy tady nepostavíte protivzdušnou obranu za několik let, nějakou vícevrstvou, efektivní. Vy tady prostě neuděláte další brigádu v krátkém horizontu. Nenaklonujete odborníky, nevylepšíte systém civilní ochrany, když na to máte krátkou dobu. Protivník na to může sázet a časem vás zaskočit. Z mnoha indikátorů lze usuzovat, že hrozby ze strany Ruska je potřeba brát hodně vážně. Proto se musíme připravovat na ty nejhorší scénáře, na větší krizi, než si aktuálně dokážeme představit. Nejde o strašení, ale o zodpovědný přístup. 

S Ruskem ale přímo nesousedíme, to by jeho případný postup vůči nám zbrzdilo, ne?

Na východní hranici EU a NATO nemáme Rusko ani Bělorusko, ale Slovensko a Polsko. Jsme obklopeni spřátelenými zeměmi, to je pravda. To však automaticky negarantuje pohodu, klid a bezpečí. Kdyby se totiž cokoli stalo ze strany Ruska na východním křídle Aliance, tak to okamžitě poznáme i na našem teritoriu. 

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].