Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Miloš Zeman sám sebe odsoudil

Vláda, která toleruje zloděje a tuneláře, je sama objektivně vládou zlodějů a tunelářů, řekl v devadesátých letech. Souhlasíme a pojďme dál

Putinovo velvyslanectví na Pražském hradě jsme udrželi. (Zeman ve svém volebním štábu v hotelu Praha, 2018) • Autor: Matěj Stránský
Putinovo velvyslanectví na Pražském hradě jsme udrželi. (Zeman ve svém volebním štábu v hotelu Praha, 2018) • Autor: Matěj Stránský
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Všechny zraky jsou pochopitelně upřené k vítězství Petra Pavla (více uvnitř čísla). Zůstaňme ale ještě chvíli u prezidenta, který brzy odejde. Novináři Seznam Zpráv zjistili, že pravomocně odsouzený tunelář Miloš Balák, který byl za Miloše Zemana šéfem Lesní správy Lány, získával štědré odměny i poté, co byl už uznán vinným z „tunelování“ veřejných zakázek. Jinými slovy, daňoví poplatníci odměnili muže, který je okrádal.

Případ je dostatečně známý, tak jen ve zkratce. Miloše Baláka do Lán vybral kancléř Vratislav Mynář bez výběrového řízení. Proč se tak stalo, se vyjevilo o pár let později, kdy policejní vyšetřovatelé zjistili, že pod Balákovým vedením docházelo k upravování zakázek tak, aby z toho měli zúčastnění tučné zisky. Mynář dělal vše pro to, aby se spravedlnosti zabránilo ve vynesení rozsudku. Osobně tlačil na ministra spravedlnosti, aby zasáhl, stejně tak vyvíjel přímý i nepřímý tlak na policii či justici. Marně, Balák byl odsouzen.

V tu chvíli zakročil Miloš Zeman a udělil Balákovi milost. Nemusel tak jít do vězení a platit vysokou pokutu. Pokuta byla vysoká mimo jiné z toho důvodu, že byl podle soudce ze strany prezidentské kanceláře nadstandardně finančně odměňován. Milost přišla přesto, že o ní nevěděl ministr spravedlnosti, který ale měl podle původního prezidentova slibu o milostech rozhodovat. Bylo nutné ochránit klan za každou cenu.

Seznam Zprávy nyní zjistily, že loni Balák obdržel od kanceláře prezidenta odměny ve výši 410 tisíc korun. Je pravda, že Miloš Zeman ponížil úřad hlavy státu natolik, že už člověka jen tak něco nepřekvapí, neměli bychom ale zcyničtět zcela. Fakt, že pravomocně odsouzený „tunelář“ dostane od prezidenta milost, takže může ve své činnosti pokračovat, a ještě dostane od téhož prezidenta odměny zaplacené z našich daní, je výsměchem jakékoli slušnosti.

Když kandidoval před deseti lety, v rozhovoru pro Novinky.cz (vedl ho Jiří Ovčáček) Zeman kritizoval amnestii, kterou Václav Klaus pomohl i řadě tunelářů: „Když čtu některá jména, která byla minimálně podezřelá z tunelování, tak je mně z toho špatně. Umožnit potenciálním tunelářům, aby tímto způsobem unikli trestu, je výsměch policii, výsměch státním zástupcům a výsměch soudcům.“ O deset let později se policii, státním zástupcům a soudcům vysmál sám Miloš Zeman.

Připomeňme si tu jeho legendární slova, která pronesl v devadesátých letech na adresu ODS: „Vláda, která toleruje zloděje a tuneláře, je sama objektivně vládou zlodějů a tunelářů.“ Souhlasíme. A pojďme už konečně dál.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery
šéfredaktor
 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].