Vyčistit etikety
Bez umělých aditiv, s minimální uhlíkovou stopou, bez geneticky modifikovaných surovin a v obalu přátelském k přírodě: takové by měly být potraviny s označením „clean label“.
Etikety na českých potravinách nejsou zrovna nejsrozumitelnější žánr. Jejich podobu přitom upravuje skoro padesátistránkové nařízení, které souhrnně uvádí, že požadované informace nesmějí být zavádějící, mají být přesné a snadno srozumitelné.
Praxe má však k téhle papírové idyle dost daleko. Začíná to pidipísmenky vyjmenovaným „složením“ a končí džemem, který sice hlásá na obalu velkým písmem „JAHODA“, i když je v něm nejvíce ze všeho jablek.
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.
Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.
Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].