Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Výtvarné umění

A pak přišel Mengele. Jak se ambiciózní galerista Jan Třeštík zapletl s politiky

Příběh, kvůli kterému si vyslechl rozsudek o osmiletém vězení, je i v rámci občas bizarní disciplíny, již dnes představuje obchod s výtvarným uměním, docela divokou hrou

Chtěl jsem ho mít za každou cenu. (Třeštík před svým milionovým Bolfem) • Autor: Václav Vašků
Chtěl jsem ho mít za každou cenu. (Třeštík před svým milionovým Bolfem) • Autor: Václav Vašků

Tak jako každý rok i letos jsem pro vás vybral texty, které ilustrují rok 2023. Pokud nepatříte mezi naše předplatitele a chcete si vybrané texty a rozhovory přečíst, předplatit si nás můžete už za 180 kč na měsíc. Budete mít k dispozici aktuální texty, jejich audio podobu a přístup do archivu od roku 1989. Můžete tak učinit na adrese predplatne.respekt.cz.

Erik Tabery, šéfredaktor

V kanceláři šéfa karlínské Hauch Gallery stojí o zeď opřené nenápadné plátno. Zachycuje dívku sedící v panelákovém bytě před hořícím monitorem. Obraz je zarámován do obyčejných dřevěných latěk, jde ale o mimořádné dílo, které by tu člověk v souvislosti s aktuálním zemětřesením kolem této soukromé galerie možná nečekal. Osamělý večer II v roce 2007 namaloval uznávaný český výtvarník Josef Bolf a začátkem letošního června ho v aukční síni Arthouse Hejtmánek koupil za 1 054 000 korun (zatím nejdražší současné umění prodané letos v tuzemské aukci) právě majitel Hauch Gallery Jan Třeštík.

O dva měsíce později, konkrétně první zářijovou středu, měl třiačtyřicetiletý galerista, kulturní manažer a podnikatel úplně jiné starosti: ten den totiž dostal u soudu osm let za zpronevěru jiného obrazu. Zatím nepravomocné rozhodnutí Městského soudu v Praze vyvolává otázku, proč se galerista místo získávání financí na náročné odvolávací řízení naopak peněz zbavuje.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].