0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Prvních 15 minut2. 9. 20234 minuty

Bude to úplně dobrý

Šestiletý David Bárta se brzy dozví, na co se bude ve škole těšit

Se školním batohem je David spokojen. Vybral si ho sám. Je na něm magnet s pumou a je „rostoucí“. • Autor: Matěj Stránský

Ve čtvrtek odpoledne byl šestiletý David Bárta z představy blížícího se prvního školního dne nervózní tak, že ho zachvátila horečka. Nakonec se z ní však během večera a noci zčásti vyležel a zčásti vypovídal se svou matkou.

„To už si nepamatuju, o čem jsme mluvili,“ říká, ale Pavlína Zvelebilová si rozhovor vybavuje. Mluvili o tom, jaký byl její první školní den, co ona tehdy před lety asi prožívala a jakou měla aktovku. Trochu jinou než ostatní školní děti, protože jí brašnu poslali příbuzní ze západního Německa, ale dnes už neví, jestli to bylo vlastně skvělé, nebo ne. David je se svou taškou naprosto spokojen. Vybral si ji sám v obchodě, je na ní magnet s pumou a stejně jako matka fyzioterapeutka je nadšený z toho, že má propracovaný zádový systém a je „rostoucí“.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Vůbec je na svou školní výbavu pyšný. Seznam, který jeho škola rodinám poslala, je vcelku obsáhlý. Fixy a pastelky. Tužky, guma, lepidlo, ořezávátko, pravítko. Krabička na svačinu (nejčastěji v ní bude okurka a paprika a jablka, tedy Davidovy nejoblíbenější druhy zeleniny a ovoce). Přezůvky s tyranosaurem; barefootové, jak se smíchem připomíná Pavlína Zvelebilová. Láhev na pití. V kufříku – kde mají být podle školy výtvarné potřeby – je modelovací deska, špejle, lahvička s tuší, vodovky a štětce. Křídy a tekuté lepidlo.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc