Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Den srabíků

Makáme. Posouváme se. Cvičíme. Hubneme. Vyděláváme. Šetříme. Dali jsme si přece předsevzetí. Samozřejmě, lúzři odpadnou. Nebo už odpadli? 13. ledna byl Den srabíků čili Quitters Day, který nastává druhý pátek v lednu a slabé kusy tou dobou odkládají joggingovou soupravu na dno skříně. Následně 17. ledna přichází Ditching Day – Den zahazování předsevzetí a dobrých úmyslů. A kdo to vzdá během ledna, ten je ledňáček. Ale my to dáme. Letos už opravdu budeme lepší! Žádní ledňáčci!

Ano, 1. ledna si lidé dávají novoroční předsevzetí, aby je v dalších hodinách a dnech porušili – průzkumy se liší, ale většinou to vychází někde mezi každým třetím a skoro každým, kdo to dřív nebo později vzdá. A zase nezhubne, nestráví víc času s rodinou a neušetří. A nepřestane kouřit; tohle předsevzetí se většinou poruší v první půlhodině nového roku.

Vyřešit si figuru, peníze či vztahy, to jsou evergreeny mezi předsevzetími. Ale jak jsme si všimli, letos tu máme i nové a trendy závazky. Podle průzkumu amerického Forbesu si letos nejvíce lidí předsevzalo pečovat o vlastní psychické zdraví. Dále jsou tu předsevzetí jako vyhrát šachy s umělou inteligencí, zbavit se závislosti na nakupování, chránit planetu anebo být méně na TikToku, což jsme našli většinou na Tik Toku. Inu, generace Z dospívá a má trochu jiné hodnoty. Ale i ona chce občas mít pocit, že se znovu začíná. A jako jejich rodičům, i jim pro ten pocit stačí, že se změní jedno číslo v letopočtu.

Ale neujdou tomu. Vykašlou se na to. A…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].