Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Platy učitelů

Bekův a Fialův trik

Vláda nebezpečně žongluje s důvěrou učitelů

Mikuláš Bek vykazuje po mnoha stránkách znaky člověka, který má pro vedení klíčového ministerstva vzdělávání dobré předpoklady. Dlouho vedl velkou univerzitu, pro STAN psal před volbami reformní školský program. Není tedy jen náhodným kolemjdoucím, který by se školství ujal kvůli personální nouzi, jak to při častém střídání ministrů školství v historii někdy bývalo.

Když minulý týden prezentoval své záměry, potvrdil, že stran odbornosti je skutečně těžkou vahou. Což je dobře. Jeho suverénní, téměř hodinový výklad, kde vysvětloval své politické priority, také naznačil, s jak obrovskými problémy se české školství potýká – a jak důležité je, aby Bek aspoň trochu uspěl.

Reálný start se ale moc nevydařil. Kromě front u přijímaček, s nimiž nový ministr mohl dělat jen málo (sejít se s krajskými politiky a apelovat na nouzová řešení, což se stalo), Bek na uvítanou šokoval učitelskou veřejnost nečekaným úhybným návrhem, jak v době rozpočtové nouze vyklouznout z nově chystané zákonné garance ohledně platů na úrovni 130 procent celostátní průměrné mzdy.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].