Místo špeku řepa
Tuzemská kulinární tradice, to byly ve všední den po staletí knedlíky, placky, polévky a kaše... zpravidla vše bez masa. Kdepak vepřová a guláš.
Je pro mě trochu záhadou, proč je synonymem zdejší kuchyně vepřové, uzené a maso vůbec. Grunt místní gastronomické tradice vždycky tvořila spíš jídla vegetariánská. Byť někdy s přidanou hrstí škvarků, trochou špeku, případně pár lžícemi tuku. Maso jako takové ale bylo na stole vlastně jen v neděli. Možná mají lidé tendenci spíš vzpomínat na to, co bylo sváteční, než na dny všední.
Jahelník a pirogy
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.
Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.
Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].