0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Na pozvání4. 3. 20233 minuty

Největší šprt ze školy

kudrnaz 118 • Autor: Respekt

Esej je nepřekonaný způsob předávání netriviálních znalostí. Spojit trochu teorie s daty, zasadit vše do kontextu a dobrat se závěru, který informovaného čtenáře zaujme, potřebuje umět zvládat medik, právník, novinář či umělecký kritik. Bez eseje, ať už mu říkáme memorandum, článek nebo důvodová zpráva, se řešení složitějšího problému obvykle neobejde.

Jazykový model ChatGPT už sto dní vmžiku sepisuje eseje na téměř jakékoli téma. Budí jak nadšení, tak zděšení všude, kde se psané argumenty používají a učí. Zkušenost s ním je zatím příliš krátká na vyvrácení či potvrzení spekulací o dopadech umělé inteligence, ale k posunutí se za první dojmy to stačí.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Kdyby ChatGPT byl váš spolužák, platil by za šprta, který je miláčkem paní učitelky, neboť vždy obratem dodá správnou odpověď bez hrubek. ChatGPT načetl povinnou i nepovinnou literaturu v několika tuctech jazyků a exceluje v obecných shrnutích. Pokud jej však přitlačíte konkrétními dotazy, aura odborné kompetence dostane trhliny. Jako šprt, který všechno ví a má na všechno odpověď, ani ChatGPT nedokáže připustit, že něco neví. Začne formulovat nesmysly, ohánět se neexistujícími citáty a odvolávat se na smyšlené zdroje. 

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc