0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Agenda4. 3. 20232 minuty

Byl Malevič Ukrajinec?

Narodil se v Kyjevě, součásti tehdejšího Ruského impéria, polským rodičům, mluvil a psal polsky, ukrajinsky a rusky, po vzniku Sovětského svazu se stal jeho občanem a jako jeho občan taky zemřel. O Kazimiru Malevičovi se přes komplikovaný původ vždycky mluvilo jako o ruském avantgardním malíři. Až doteď.

Amsterodamské Stedelijk Museum totiž vynálezce suprematismu překvalifikovalo na Ukrajince. Pro umělecký svět je to důležitá zpráva, v Nizozemsku je uložena druhá nejrozsáhlejší Malevičova sbírka. Na rodné Ukrajině mu zůstalo jen pár věcí, největší kolekce se nachází ve Státním ruském muzeu v Petrohradě. Tam ho pochopitelně budou dál považovat za Rusa.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Ukrajincem se stal také Ilja Repin. Rodák z Čuhujiva u Charkova byl vždy titulován jako ruský realistický malíř, newyorské Metropolitní muzeum umění vlastnící čtyři jeho díla u nich ale odteď bude uvádět, že byl Ukrajinec. Repin se mimochodem na stáří přestěhoval do Kuokkaly, která se po vyhlášení finské nezávislosti stala součástí Finska, v němž také Repin zemřel. Po sovětsko-finské válce byla ovšem Kuokkala připojena k Sovětskému svazu, dnes se na malířovu počest jmenuje Repino a Repin navěky odpočívá v ruském hrobě.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc