Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Vstřícnost, aktuálnost a žádná ostuda

Jak si představuje prezidenta nejmladší skupina voličů

Adam Zimčík • Autor: Milan Bureš
Adam Zimčík • Autor: Milan Bureš

Všechny průzkumy, které byly postupně zveřejněny během desetiletí působení Miloše Zemana v roli prezidenta, ukázaly, že jedno generační patro české společnosti ho na Hradě moc nemusí. Zeman je nejméně populární u mladé generace voličů (18–29 let). Jedná se zároveň o skupinu voličů, která jiného prezidenta než Miloše Zemana prakticky nezažila a často nemohla ještě volit v přímé volbě. S čím si dnes mladí Češi a Češky prezidentský úřad spojují? A jaká přání v souvislosti s novou hlavou státu tito voliči mají? Přinášíme odpovědi mladých aktivních lidí, ve kterých popisují svá očekávání od nové hlavy státu.

ADAM ZIMČÍK

18 let, Uherské Hradiště

Pro studenta maturitního ročníku Gymnázia Uherské Hradiště představují lednové prezidentské volby premiéru účasti na politickém životě v Česku. A hned v první větě rozhovoru zmiňuje – také šanci na změnu toho, jak prezidentský úřad v posledních letech vnímá. „Dnes si ho spojuji s absolutní vyprázdněností. Ve druhém funkčním období Miloše Zemana si téměř nepamatuji na okamžik, kdy by prezident projevil jakoukoli aktivitu nebo se alespoň přes sociální sítě vyjádřil k problémům, které rezonují ve společnosti,“ říká osmnáctiletý Adam. Jako příklad zmiňuje fakt, že Miloš Zeman reagoval s velkým zpožděním na v tuzemsku neobvyklý přírodní jev, tornádo na jižní Moravě v roce 2021, které s sebou přineslo lidské oběti a gigantické škody. „Ve většině případů se neozval vůbec, například po střelbě u bratislavského gay baru,“ vysvětluje maturant.

S tím souvisí i jeho přání, co by budoucí prezident či prezidentka měli zosobňovat. Adam hlavu státu nevnímá jako silného politického aktéra, který by měl vstupovat do každodenní politiky, ale jako někoho, kdo by tu měl být pro společnost, když je potřeba. I on zmiňuje, že by prezident měl spojovat lidi s odlišným názorem. Co si ale pod tím představit? „Rád bych, aby prezident dokázal ukázat lidem, že opačný názor nutně neznamená záminku k tomu, abychom se uráželi, shazovali a dehonestovali,“ a demonstruje svá slova v otázce zavedení manželství pro všechny. „Správný prezident by měl dokázat i na takto polarizujícím tématu společnost přimět, aby se odrazila od toho, na čem se shodneme. A v tomto případě to znamená, že pro nás všechny je rodina důležitá, její podoba může vypadat různě, ale má stejný účel – poskytnout dětem rodiče. Přispět k věcné debatě můžou právě jasně srozumitelné argumenty prezidenta, kterými má možnost oslovit široké vrstvy společnosti,“ dodává Adam.

Když má Adam Zimčík zmínit něco, na co by neměl prezident či prezidentka zapomínat a čeho je dnes ve veřejném prostoru nedostatek, mluví o podpoře mladých lidí v politice. Prezident by si podle Adama měl k sobě zvát například mladé delegáty v OSN či v Radě Evropy nebo dát možnost studentům účastnit se stáží v prezidentské kanceláři.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].