Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Doba postarabiková

Dnes budeme mít cupping. Ano, odbornou ochutnávku kávy. Je spíše kokosová, pryskyřičná, nebo bodavá? Vinná, ostrá, či subtilní? Řeč je samozřejmě o arabice, která cuppingy dávno ovládla. Ovšem nepřišel čas na nějaké nové odrůdy? Nějaké ještě kokosovější a ještě vinnější? Trendová agentura WGSN vyhlašuje, že ano. Podle nich nastává doba postarabiková.

Nové odrůdy by měly přinést nové chutě, ale také by měly být odolnější a vytrvalejší a růst v nových oblastech. Takže i v ČR? Těšíme se. Nové české kávovníky nabídnou vysoký standard tradiční kávy Standard.

Ale nepředbíhejme. Každý den se na světě vypijí dvě miliardy šálků kávy. Většinou (ze 60 procent) je to právě arabica, přesněji semena kávovníku odrůdy Coffea arabica. Je to ta nejvytříbenější, kvůli ní byla vymyšlena všechna ta slova a nádobíčko, v němž se váží a mele a filtruje, jako by to byla vakcína. Což tak trochu je – každodenní očkování proti obyčejnosti.

Ale. Je to na pěstování nejnáročnější kávovník. Roste v tropech, ovšem jen ve vyšších nadmořských výškách nad 2000 metrů, kde je průměrná teplota kolem 21 stupňů. V době globálního oteplování jde ale v mnoha oblastech teplota vzhůru, káva dozrává příliš rychle, chuť se zplošťuje a všechny ty čokoládové a bylinné tóny jdou takříkajíc do kopru.

Další rozšířená káva je robusta odrůdy Coffea canephora. Snese vyšší teploty a je odolnější. Je však hořká, silná, prostě robustní jako piják nescafé. Kromě toho dvě odrůdy na celou planetu je pořád docela málo.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].