Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Raději zemřít neočkován

Proč Američany přestaly zajímat objektivní data a informace

V centru amerického politického života dnešních dní leží hádanka: Proč jsou lidé tak pesimističtí ve vztahu k ekonomice, když ta je ve skutečnosti silná?

K inflaci se hned dostanu. Téměř nikdo z ekonomů ale nepřepokládal, že současné oživení bude tak silné. Růst činil v roce 2021 5,7 procenta, nejvíce za posledních 40 let. Míra nezaměstnanosti se drží na pouhých čtyřech procentech. Míra chudoby je nižší než před pandemií. Dětská chudoba klesla v roce 2021 o 40 procent. Nové firmy jsou zakládány v rekordním tempu, počet bankrotů se snižuje, úspory Američanů vypadají zdravě.

Údaje o zaměstnanosti jsou tak růžové, že republikánský senátor z Wisconsinu Ron Johnson odmítl naléhat na společnost Oshkosh Corp., aby k podpoře výroby nákladních vozidel využila federální fondy. „Není to tak, že bychom tady ve Wisconsinu neměli dost pracovních míst,“ řekl nedávno. „Největším problémem, který právě teď máme, je, že zaměstnavatelé nemohou najít dostatek pracovníků.“ Míra nezaměstnanosti dosahuje ve Wisconsinu pouhých 2,8 procenta.

Jenže co inflace? Údaje zveřejněné tento týden ukázaly, že index spotřebitelských cen vzrostl meziročně o 7,5 procenta, což je téměř čtyřicetileté maximum. To zní děsivě. Inflace přitom vystoupala částečně s přispěním příliš velkorysého pandemického záchranného balíku. Obavy z nepřetržitě rostoucích cen jsou ale zřejmě přehnané. Meziroční inflace skutečně vzrostla na 7,5 procenta, ale jak poznamenává prognostik Mark Zandi, nárůst se vypočítává z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].