Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Zavřít, zdražit, zatnout zuby

Čtyři příběhy o tom, jak vypadá začínající ekonomická recese

Petr Pilát • Autor: Milan Bureš
Petr Pilát • Autor: Milan Bureš

Náklady na energie brzy udeří v plné síle, vítr v peněženkách je znát už teď. Česko čeká rok úspor, což přeloženo do reality znamená nápor na ty, kteří kdysi v lepších časech vzali osud do svých rukou a pustili se do podnikání. Co dělají teď? Objeli jsme republiku a posbírali čtyři svědectví o tom, jak se žije pod tlakem rostoucích nákladů a klesajících příjmů.

Petr Pilát (48), hospodský, Tábor
Zavírá kvůli drahé elektřině a vyčerpání po covidových restrikcích.
Náklady na energie: + 50 %

Silvestrovská oslava v táborském bistru T10 bude letos vydatná, ale neveselá. Provozovatel Petr Pilát svou minirestauraci v srdci historického města na konci roku zavírá a přidává se k zástupu firem, které kombinaci drahých energií a uvadající poptávky nezvládnou.

Přitom začátky před pěti lety vypadaly nadějně. Pilát se popisuje jako cukrář přeučený na kuchaře, o kterém se díky jeho dřívějším angažmá v Táboře vědělo, že vařit umí. Krátce pracoval i v Praze, a když se naskytla možnost mít vlastní podnik doma, dlouho neváhal.

První pečeť kvality přišla brzy, před Vánoci 2018, kdy se v bistru zastavil známý gastroguru Lukáš Hejlík a tip na zdejší smažák zařadil do svojí mapové aplikace. Z peněz, vydělaných v první sezoně, Pilát zaplatil vylepšení pronajatého interiéru a během stavebních prací si šel odbýt plánovaný zákrok do nemocnice. S vidinou, že po návratu s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].