Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Zpráva o jedné bezmoci

„To mi neříkejte, že Orbána nejde nějak obejít!“ napsal diskutující na Twitteru v reakci na to, že maďarský premiér už zase na evropské půdě něco blokuje. Je toho docela dost: 18 miliard eur pro Ukrajinu, dohodu na minimální dani pro nadnárodní firmy, peníze pro střední a východní Evropu včetně Česka z norských fondů… A dalo by se takhle ještě několik řádků pokračovat.

Nejhorší jsou samozřejmě zadržované peníze pro Ukrajinu, protože ty mají zajistit provoz ukrajinského státu celý příští rok. Viktor Orbán tvrdí, že nechce, aby se Evropská unie zadlužovala, a zpochybňuje proto formu pomoci (společnou půjčku). Jde ale o zástupný argument. EU si už podobným způsobem půjčila peníze, konkrétně na ekonomickou obnovu po pandemii, a v tomto případě Orbán neměl námitky.

Právě tyto peníze, necelých šest miliard eur, však Maďarsko ještě nedostalo kvůli zneužívání evropských dotací lidmi napojenými na Orbánovu stranu. Maďarská státní kasa je ale potřebuje, lze se proto domnívat, že Orbán blokuje 18 miliard pro Ukrajinu kvůli svým šesti. Oboje se právě v těchto dnech projednává, spojení se nabízí.

Optimisté v Bruselu tvrdí, že Orbán nakonec povolí. Že se v příštích dvou týdnech najde cesta, která mu umožní ustoupit. Zatím ale ani nenaznačili, jak by měla vypadat. „Obejití“ maďarského lídra existuje, ale je to dražší, delší a obsahuje větší riziko, že Ukrajina nedostane potřebné peníze včas.

Vyjednávání v zákulisí vedou předsedající Češi a plně se tak odhaluje, že ani roky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].