Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Zamotaná Praha

Obyvatelé Prahy si zvykli, že volby v jejich městě bývají rychle vyřízené. Vždy vyhrávala pravice, křesla v radách si snadno rozdělila a jelo se dál. Praha se ale mění. Tamní magistrát nemá ani dva měsíce od voleb jasno, kdo bude vládnout, a spor začíná zasahovat i do celostátní politiky. Hledání viníků je poměrně jednoduché: mohou za to všichni hlavní aktéři.

Jedním z důvodů je rozložení sil: nejpopulárnějším politickým proudem v Praze už není konzervativní pravice, ale liberální politici často s minulostí občanských aktivistů. Ty jsou ale rozloženi do dvou uskupení – Pirátů a Prahy sobě –, která nekandidovala společně. Pokud by to udělali, jasně by vyhráli a dnes by nebylo co řešit.

Do předvolební koalice Spolu se naopak spojili slabší konzervativci – ODS, TOP 09 a lidovci. Díky tomu vyhráli, ale jen těsně, takže nedokážou diktovat povolební jednání. Mohli by vládnout s Piráty a STAN na vládním půdorysu, to ale nechtějí Piráti. Ti se po volbách spojili s ideově spřízněnou Prahou sobě a postupují jednotně. S Prahou sobě ovšem nechce vládnout ODS. To má prozaické vysvětlení: Praha sobě vznikla jako občanská obrana proti podivným obchodům lidí z ODS v Praze 7.

Uskupení Spolu by mohlo dát Pirátům několik míst v radě a nechat na nich, zda se o ně s někým rozdělí. Poměry v zastupitelstvu ani radě by se nezměnily. ODS ale dalšího koaličního partnera a zvlášť Prahu sobě v radě města nechce. Není vůbec jisté, že se to změní. Piráti a Praha sobě se přetahují o stejné voliče…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].