Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

To je drama!

Nebývá zvykem, aby Evropská komise společně s jednou zemí EU něco ostatním státům slibovala. Slibuje buď komise jim, nebo členské státy evropským občanům a komisi za tím účelem úkolují. Společný slib komise a předsedajícího státu je trochu jako společný slib soudce a žalobce. A to je… neobvyklé.

Přesto právě k tomu na konci minulého týdne došlo. Lídři EU obdrželi dopis podepsaný společně Ursulou von der Leyen a Petrem Fialou. Týká se energetiky; šéfka komise a český premiér v něm shrnují, co sedmadvacítka už udělala ve snaze zkrotit ceny energií v EU, a komise se zavazuje, že do 24. listopadu předloží návrh na zastropování plynu pro elektrárny.

Datum další schůzky ministrů energetiky EU, 24. listopadu, je ale už dlouho známé, stejně jako se počítá s tím, že Brusel do té doby navrhne konkrétní cenový strop na plyn. Tak proč ten dopis?

O obsah vlastně vůbec nejde. Dopis je pozoruhodný tím, že jím navenek vyhřezly mimořádně špatné osobní vztahy mezi von der Leyen a Charlesem Michelem, předsedou druhé klíčové unijní instituce, Evropské rady. Michel napsal začátkem týdne dopis von der Leyen, ve kterém jí vytknul, že komise ještě nepřišla se zastropováním plynu, navzdory tomu, že ji k tomu vyzvali lídři EU koncem října.

Michelův dopis je psaný velmi strohým jazykem a jeho lidé se postarali, aby klíčové pasáže dostali všichni novináři v Bruselu, včetně autorky těchto řádků. Von der Leyen se na to zjevně rozhodla reagovat společnou odpovědí s Petrem Fialou – byl to její…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].