Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Po deseti letech a znovu v těžkém sporu

Novela, která má dát nezávislost státním žalobcům, jde zatím opačným směrem

Je to deset let, co byl Pavel Blažek v úplně stejné situaci. Jako ministr spravedlnosti připravoval novelu zákona o státních zástupcích. GRECO, odborná skupina Rady Evropy, která monitoruje korupci v zemích EU a nabízí doporučení, jak stav napravit, tehdy upozorňovala na známou obavu: systém českého státního zastupitelství je příliš podřízen politické moci, což může brzdit boj proti korupci ve státních institucích. Pro GRECO byly problémem dvě skutečnosti.

Nejvyšší státní zástupce může být odvolán vládou na návrh ministra ze dne na den a bez udání důvodů. Vzhledem k tomu, že nejvyšší státní zástupce má v systému žaloby velké personální pravomoci i právní kompetence, kterými může vstoupit do vyšetřování, upozorňovala evropská organizace, že přílišný politický vliv na jeho funkci není prospěšný nezávislému vyšetřování. Druhým problémem je struktura: nezávislost státních zástupců by se v Česku měla posílit zákonným ustanovením konkrétní doby, na kterou budou jmenováni do vedoucích funkcí (stejně jako u soudců). Tím by se řešil přímý i zprostředkovaný politický vliv na jejich profesi – nebudou moci být jmenováni a odvoláni jen tak z rozhodnutí aktuální moci. Před deseti lety skončila práce na novele pádem vlády Petra Nečase.

Právě teď dělá Pavel Blažek totéž. Snaží se napsat novelu, která by splnila výše popsané požadavky. Během zmíněných deseti let se to nepodařilo ani jednomu z jeho pěti nástupců, i když za nezávislost státního zastupitelství zažilo Česko desetitisícové…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].