Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Díky za covid

Nejspíš si vzpomenete. Psal se rok 2021 a světem se hnala vlna koronavirové pandemie. Reakce byly různé, většinou ale úzkostné. Roušky byly jenom začátek. Následovala cestovní omezení, pracovní restrikce, zavřené školy. Někde byla opatření tak striktní, že se sousedé pravidelně „scházeli“ na balkonech příbytků a zpívali – aby proti nemoci nestáli sami.

Na Floridě tamější guvernér, jistý republikán Ron DeSantis, podobná opatření rázně odmítl. Florida je svobodný stát, prohlásil. A zatímco New York zel prázdnotou, z Floridy proudily do světa záběry přeplněných pláží. Na Floridu, jejíž ekonomickou podstatou je cestovní ruch, zase proudily svobodomyslné davy z celé Ameriky.

Rok se s rokem sešel a covid se překvapivě rychle stává minulostí. Zato Ron DeSantis je žhavá přítomnost, právě se totiž stal de facto vítězem voleb. Svůj post obhájil s dvacetiprocentním náskokem a hlavně, stal se reálným republikánským protivníkem Donalda Trumpa. Ten už v tuto chvíli proti floridskému guvernérovi metá blesky pomluv i výhrůžek. Tedy bere ho smrtelně vážně.

Před covidem byl DeSantis protrumpistickým politikem ve stínu vůdce. Během pandemie se ale proměnil v mluvčího „hrdých a odvážných“. Neumírali snad na Floridě lidé? Samozřejmě, že ano, experti se ale zároveň dodnes přou, zda Florida vyšla z pandemie hůře než jiné státy.

Co se naopak ví jistě, je, že spousta Floriďanů je svému guvernérovi vděčná. Dost možná tu panuje zvláštní logika. Ti, kteří zemřeli, už nehlasují. Ti, kteří…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].