Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Den toalet

Čeká nás týden plný oslav. Na 17. listopad připadá Den boje za svobodu a demokracii, na sobotu 19. listopadu Světový den toalet. Což není vtip, ale seriózní záležitost – den vyhlášený Organizací spojených národů, aby se upozornilo na podstatné globální problémy spojené se záchody.

My se zde však zabýváme výhradně problémy nepodstatnými. A to je například nekvalitní toaletní papír. Co když je moc tenký? Nebo se drolí? Naštěstí je tu nabídka speciálních toaletních papírů. S láskou vyrobených, řemeslných, bio a farmářských. Tahle slova se u toaletních papírů zatím nepoužívají, my je však tímto zavádíme.

Dnešní spotřebitel chce totiž sofistikované zboží s příběhem – a vztahuje se to na jídlo i další fáze trávení. Ovlivňuje to i trh s toaletním papírem. Jak píše server Fast Company, donedávna byl ovládán nadnárodními koncerny a hlavním kritériem byla cena. Nyní však na něj vstoupily i nové menší firmy a startupy a nabízejí papíry mimořádných vlastností, za které zákazník klidně dá mimořádné peníze.

Zaprvé proto, že jsou ozdobou vašeho WC: dekorativní s leopardím vzorem, aktivistické s portrétem Putina nebo žertovné potištěné sudoku nebo pětitisícovkami. Anebo s vtipy, z nichž se teď každý může bez obav smíchy počurat.

Dále jsou v nabídce toaletní papíry ekologičtější. Normální toaletní papír, ubrousky a kapesníčky jsou z celulózy, která pochází většinou přímo ze stromů. A těch je potřeba hodně – operuje se s číslem 27 tisíc stromů, které na planetě denně padnou, aby…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].