Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Breton chrání Das Auto

Ještě na jaře jsme chtěli bojovat proti odchodu od spalovacích motorů, protože auta na elektrický pohon jsou drahá. Pak jsme s ním souhlasili, když samy automobilky řekly, že přechod na elektroauta je celosvětový trend a mnohé na něj naskočí ještě dřív než v roce 2035, který vyhlásila EU. A bylo to nyní české předsednictví, které zajistilo finální kompromis o podobě legislativy, která vede k roku 2035. Češi se tedy nakonec stali „hrobaři“ dieselů a benziňáků.

Bude se ale pohřeb skutečně konat? Eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton dal před víkendem rozhovor serveru Politico a spalovací motory v něm hájí. Neargumentuje ideologicky, proti záměru přestat vyrábět auta, která produkují tuny emisí. Breton upozorňuje na něco jiného – tvrdí, že Evropa obrat nezvládne a neměla by proto výrobu aut se spalovacími motory ukončovat.

Francouzský top úředník zvedá několik rovin problému – například zaměstnanost. Klíčovému sektoru evropské ekonomiky podle něj hrozí, že přijde o 600 tisíc pracovních míst. Zvládnou ty, kteří je zastávají nyní, evropské země přeškolit, najít jim novou perspektivu?

Další rovinou je infrastruktura: už za osm let bude podle Bretonových analýz potřeba zhruba sedm milionů dobíjecích stanic pro elektroauta. Teď jich je v EU jen 0,35 milionu a naprostá většina se nachází jen ve třech (!) zemích – Francii, Německu a Nizozemsku. Dokáže jich Evropa postavit miliony v řádu několika málo let a budeme mít dostatek čisté elektřiny?

To nejzajímavější jsou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].