Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Pták letí neznámo kam

Elon Musk koupil Twitter, možná nejvlivnější sociální síť světa

Šest měsíců dohadování plného zákrut je u konce, americký podnikatel Elon Musk je od minulého týdne majitelem Twitteru. Sociální sítě, která se v žádných byznysových měřítcích nemůže měřit se svými konkurenty, ale má oproti nim jednu zvláštnost. Je napěchovaná politiky, analytiky, novináři, podnikateli a vůbec lidmi, kteří mají názor, na němž záleží a zajímá druhé. Někteří proto o Twitteru, který má čtvrt miliardy uživatelů, mluví jako o prodělečné firmě, ale zároveň jako o nejvlivnějším médiu světa, které ovlivňuje volby i politická a obchodní rozhodnutí a osudy.

Nyní ho plně kontroluje majitel automobilky Tesla a vesmírné společnosti SpaceX, aktuálně nejbohatší muž světa, který disponuje nepopiratelným podnikatelským talentem a vizionářstvím, ale i velkým egem a nekompromisními názory, jež mění ze dne na den. Po oznámení, že nákup je definitivní, tak spekulují analytici a komentátoři, jak sociální síť promění. Buď z ní vytvoří místo, kde budou mít pré nenávistní extremisté a ruské, čínské či íránské tajné služby, nebo se zvnějšku nezmění vůbec nic. Pro obě předpovědi jsou dobré důvody.

Bude zle…

V posledních letech Twitter přitvrdil v dohledu nad tweety a v tom, čemu se v technologické hantýrce říká moderování obsahu – firma zrušila desetitisíce falešných účtů, které podezřívala z šíření propagandy, mazala příspěvky, jež uznala za nevhodné, a rozdávala doživotní zákazy vstupu (nejznáměji americkému exprezidentovi Donaldu Trumpovi). Ve Spojených státech byla…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].