Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Levně vyrobit, draze nakoupit

Jaké jsou nástrahy vlasteneckého nápadu nechat si levnou českou elektřinu pro sebe

Premiér Petr Fiala, ministři Jozef Síkela a Zbyněk Stanjura a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš v jaderné elektrárně Dukovany • Autor: ČTK / Pavlíček Luboš
Premiér Petr Fiala, ministři Jozef Síkela a Zbyněk Stanjura a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš v jaderné elektrárně Dukovany • Autor: ČTK / Pavlíček Luboš

Praní je pro měření nákladů na energie dobrý příklad, čísla vycházejí kulatě a srozumitelně. Nejlepší pračky zvládnou za jednu kilowatthodinu vyprat dvakrát, ty běžnější jednou.

Jedno běžné praní za jednu kilowatthodinu bude v Česku od listopadu stát maximálně šest korun, protože tolik činí již dříve ohlášený – a minulý týden potvrzený – úřední strop. Když se připočtou poplatky za distribuci, vláda slibuje finální cenu od sedmi do devíti korun.

U nejčastějších smluv jsou dnes ceny zhruba poloviční. Bez spuštění ochranné závory by zdražení bylo v celoevropské energetické nouzi ještě větší, to je ale jen chabá útěcha. Na mysl se naopak vkrádá námitka, kterou jedni berou jako nelogickou nespravedlnost, jiní jako diktát Evropy na náš úkor. A sice proč platit tolik, když v Česku umíme vyrobit elektřinu levněji?

Odhady výrobních nákladů se různí, elektrárenské firmy o nich v dnešní drahé době nerady mluví. Z dřívějších informací lze ale dovodit, že třeba v Temelíně nebo v Dukovanech by na udržení provozu stačila za každou vyrobenou kilowatthodinu koruna. Možná i méně. Uhelné elektrárny, pokud by nemusely za svoje exhalace platit emisní povolenky, jsou na tom podobně.

Logicky se proto nabízí otázka, jak se vlastně z jedné koruny u vrat elektrárny stává na finální faktuře korun šest? A proč při tak velkých maržích nepřehodit kardinální problém drahých energií na výrobce, zvlášť když ten největší – většinově státní ČEZ – patří tak trochu nám všem?

  1. Už…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].