Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Férová práva

Letos vstupuje Právnická fakulta Univerzity Karlovy do nového akademického roku s důležitou novinkou. Začíná tu působit první fakultní ombudsmanka, které se mohou především studenti svěřovat s nepříjemnými zkušenostmi ze školního prostředí. Její zřízení je mimo jiné reakcí na kauzu exposlance a bývalého studenta fakulty Dominika Feriho, který podle řady výpovědí obtěžoval mladé ženy. Několik svědectví zmiňovalo, že se incidenty odehrávaly i na akcích souvisejících s právnickou fakultou, ačkoli oficiálně se zatím nic takového nepotvrdilo.

Pro pozici ombudsmanky, kterou se stala advokátka Eva Hrubá, to ale není důležité, protože její poslání má směřovat do budoucnosti, nikoli do minulosti. Ve vysokoškolském prostředí, které obecně nemá rádo jakékoli velké změny, je to důležitý krok. V podmínkách, kde jedna strana disponuje mnohem větší mocí nad osudem druhých, alespoň trochu vyvažuje nepoměr sil mezi postavením studenta a vyučujícího. Pravděpodobně nakonec zjistíme pozitivní zprávu, že těch, kteří zneužívají mocenské pozice, není mnoho, ale to není důvod, aby tento institut neexistoval. Už jen vědomí, že nějaký nástroj na řešení citlivých situací existuje, může na fakultě vytvořit pocit většího bezpečí. Proto je dobře, že brzy bude podobná pozice zřízena i v rámci celé Karlovy univerzity.

Kritici zřízení postu ombudsmanky (hlavně z řad vyučujících) se obávají, že může být předzvěstí „konce liberálního prostředí na vysokých školách“. To ale jen ukazuje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].